Beneficii pentru profesorii din mediul rural! Vor primi trei salarii când se angajează

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
06/12/2019, 14:23
Beneficii pentru profesorii din mediul rural! Vor primi trei salarii când se angajează
Beneficii pentru profesorii din mediul rural *foto: cotidianul.ro

Parlamentarii vor să aducă modificări Legii Educației pentru a aduce mai multe beneficii profesorilor din mediul rural. Printre acestea se numără mai mulți bani pentru titularizare, o indemnizație de instalare care are o valoarea de trei salarii brute, acces la servicii medicale gratuite, cât și o pensie mai consistentă pentru cei care au o activitate de 30 de ani în învățământ.

Măsuri pentru profesorii din mediul rural propuse de parlamentari

Măsurile vin din pricina faptului că există o penurie de profesori, mai ales în mediul rural. Astfel, parlamentarii propun ca profesorii care se titularizează pe astfel de posturi să primească o indemnizație de instalare care se va ridica la nivelul a trei salarii minime brute.

Această sumă ar urma să fie primită de dascăli la un an după instalare, cu condiția să rămână la post timp de 5 ani. În cazul în care profesorul ar pleca înaintea celor 5 ani, suma de bani va trebui returnată. Un alt beneficiu ar fi acela al accesului gratuit la examinările medicale perioadice, vaccinare gratuită etc., dar detaliile pentru această măsură nu au fost încă stabilite.

Profesorii din mediul rural ar urma să primească o indemnizație specială la pensionare

Cea de a treia propunere prevede acordarea unei indemnizații pe care dascălii ar primi-o la pensionare. Condițiile sunt, pensionarea pentru limită de vârstă, vechime în învățământ de cel puțin 30 de ani, iar suma a care se va ridica indemnizația este de 6 salarii medii brute. Comisiile Camerei Deputaților au trimis mai departe propunerea cu propunere de adoptare.

În cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară există 237.443 de profesori dintre care 26.949 predau doar în facultăți. Restul de 210.494 de profesori și învățători se îngrijesc de educația elevilor din grădinițe, școli și licee, aratau datele Institutului Național de Statistică, la începutul anului școlar trecut.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×