Bancnote false pe piaţa din România. Cum le deosebim

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
23/01/2016, 13:20
Bancnote false pe piaţa din România. Cum le deosebim

Mai mulţi comercianţi au semnalat apariţia de bancnote false de 10 lei. Sunt realizate atât de bine încât cu greu pot fi deosebite de cele originale. Până acum zeci de oameni au fost păcăliţi.

Se poate observa contrastul mai mare dintre cele două vopseluri folosite la tipărirea cifrelor şi literelor de pe bancnota falsificată. De asemenea, pe cei falşi lipsesc cele două pensule aurite din zona transparentă.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Deşi se spune că absenţa pensulelor aurii pe partea transparentă a bancnotei de 10 lei ar fi un semn că bancnota este falsă, este vorba de fapt de diferenţa între bancnotele emise de BNR în 2005 şi cele din anul 2009. Bancnotele emise în anul 2005 nu aveau astfel de pensule aurii.

În rest, sunt realizate foarte bine toate elementele de siguranţă, fiind destul de greu de diferenţiat faţă de cele originale.

Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai „falsificate” bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor.

Escrocii folosesc, în ultima vreme, material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când banii falşi sunt amestecaţi într-un teanc cu bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată, riscă să fie păcălită.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×