Azi, 29 septembrie, 109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Anul acesta va fi canonizat

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
29/09/2019, 10:56
Azi, 29 septembrie, 109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Anul acesta va fi canonizat
Duminică, 29 septembrie 2019 se împlinesc 109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Sursa foto: stirescu.ro

Duminică, 29 septembrie 2019 este o zi importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se împlinesc 109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca, ocazie cu care Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis ca părintele să fie canonizat, astfel că data sa de pomenire va fi 28 noiembrie, ziua în care s-a înălțat la cele veșnice, lăsând în urma sa numeroase povețe și învățăminte, valabile chiar și astăzi.

Au trecut patru ani de la începerea demersurilor de canonizare

Hotărârea de înaintare a propunerii către Sinod vine după patru ani de la primele demersuri ale Mitropoliei Ardealului pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca. La vremea respectivă, s-a format o comisie care să cerceteze cu atenție viața celui supranumit „Sfântul Ardealului”. De altfel, pe toată durata cercetărilor, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, s-a pronunţat  public în favoarea canonizării monahului.

Chiar dacă nu a dobândit încă în mod oficial acest statut, părintele Arsenia Boca a fost considerat mereu un sfânt de o parte dintre ortodocșii români și nu numai. În ultimii ani, sute de pelerini din întreaga lume au vizitat mormântul părintelui de la Mănăstirea Prislop. Canonizarea acestuia înseamnă, totodată și trecerea în calendar a primului mărturisitor din temnițele comuniste.

Arsenie Boca va fi canonizat. Sursa foto: digi24.ro
Arsenie Boca va fi canonizat. Sursa foto: digi24.ro

Condițiile ncesare trecerii în rândul sfinților

Potrivit canoanelor ortodoxe, trecerea în rândul sfinților presupune un proces îndelungat, în urma căruia Biserica trebuie să ia act de credința nestrămutată și neîndoielnică a respectivei persoane pe timpul vieții, evlavia populară de după moarte, dar și constatarea existenței anumitor daruri de la Dumnezeu: puterea de a suferi moartea martirică pentru dreapta credință, puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii, pentru mărturisirea dreptei credințe până la moarte,  puterea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase,  puterea de a săvârși minuni în viață sau după moarte, puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și Biserica Ortodoxă.

După momentul canonizării sau concomitent cu acesta, se va întocmi viața și slujba sfântului, slujbă care începând din momentul canonizării va fi săvârșită în ziua de prăznuire a sfântului în biserică. În momentul în care va fi canonizat părintele, se va emite slujba respectivă, vecernia, utrenia, troparul, condacul, acatistul sfântului, toate rânduielile de slujbă care sunt specifice cinstirii unui sfânt în biserica ortodoxă, urmând ca să fie elaborată și viața sfântului cu minunile care sunt considerate de biserică veridice și emblematice”, a declarat părintele Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Epsicopiei Devei și Hunedoarei, pentru evz.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×