Avertizare RO-Alert: Urs semnalat în județul Harghita

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/10/2019, 10:26
Avertizare RO-Alert: Urs semnalat în județul Harghita
Un mesaj RO-Alert i-a avertizat pe locuitorii din orașul Bălan, județul Harghita, de prezența unui urs. Sursa foto: capital.ro

Autoritățile au alertat populația din județul Harghita prin sistemul RO-Alert legat de prezența unui urs. Locuitorii din orașul Bălan au fost cei avertizați de prezența unui urs, informează reprezentanții ISU Harghita.

Locuitorii din județul Harghita avertizați prin RO-Alert de prezența unui urs

Locuitorii dintr-un oraș din județul Harghita au fost avertizați în noaptea de sâmbătă spre duminică prin sistemul RO-Alert. Mai exact, locuitorii din orașul Bălan au fost informați legat de prezența unei ursoaice care devenise agresivă după ce un pui al ei se prinsese în sârma unui gard de pe un câmp de la marginea orașului. Oamenii au fost sfătuiți să evite zona și să stea în case dacă locuiesc în apropiere, iar, în cele din urmă, jamdarmii au reușit să elibereze puiul, după ce l-au tranchilizat.

Reprezentanții ISU Harghita au mai trimis astfel de mesaje și în trecut. Spre exemplu, în luna iulie locuitorii din mai multe sate ale județului au fost informate legat de prezența unui urs. „Pe 112 a fost semnalată prezenţa unui urs în satul Şoimuşu Mic, comuna Săcel. S-a trimis mesaj de avertizare pe Ro-Alert în localităţile Săcel, Atid, Avrămeşti, Secuieni şi Şimoneşti”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii (ISU) Harghita Alina Ciobotariu, scrie dcnews.ro.

Un urs a fost semnalat în județul Harghita
Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul. Sursa foto: traseepemunte.ro

Ce trebuie să faci când te întâlnești cu un urs

Un echipaj urmează să plece în căutarea ursului care dă târcoale orașului Bălan. Jandarmii le reamintesc cetățenilor care întâlnesc urși să apeleze imediat serviciul de urgență 112 și să nu încerce să intervină pentru îndepărtarea animalelor sălbatice. De asemenea, cetățenii trebuie să evite pe cât posibil contactul direct cu ursul.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi dacă te întâlnești cu ursul:

  • retrage-te în liniște, fără mișcări bruște, în direcția opusă ursului
  • nu provoca niciodată ursul. Tot ce trebuie să faci este să eviți contact vizual
  • nu hrăni animalul
  • nu fugi niciodată pentru că ursul este mai rapid decât tine
  • îndepărtează-te de urs cu fața, niciodată cu spatele
  • dacă ursul se mută de pe o labă pe alta și apoi în două picioare și țipă agresiv înseamnă că se pregătește de atac. Dacă ești în pădure trebuie să ai la îndemână spray cu piper, petarde sau torțe.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×