Seismologii avertizează că am putea asista la o creştere semnificativă a numărului de cutremure devastatoare în 2018. Explicaţia ţine de încetinirea periodică a mişcării de rotaţie a Pământului fenomen care este asociat cu o activitate seismică intensă, mai ales în regiunile tropicale extrem de populate.
Deşi fluctuaţiile în viteza de rotaţie sunt mici – schimbând lungimea unei zile cu doar o milisecundă –, acestea ar putea fi responsabile pentru declanşarea unor cantităţi uriaşe de energie tectonică, cred unii dintre specialiştii în seismologie.
Legătura dintre mişcarea de rotaţie a Pământului şi activitatea seismică a fost subliniată luna trecută de profesorul Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder şi Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, în cadrul unei prezentări de la Geological Society of America, scrie The Guardian.
„Această relaţie este puternică şi ne arată că am putea avea o creştere a numărului de cutremure majore anul viitor”, a precizat Roger Bilham. Cei doi seismologi au analizat toate seismele mai mari de 7 grade pe Richter care s-au înregistrat începând cu anul 1900 şi au găsit cinci perioade în care a existat o activitate seismică mult mai intensă decât în restul timpului.
„În aceste perioade, au existat între 25 şi 30 de cutremure puternice într-un singur an”, spune Bilham. „În restul anilor, nu s-a depăşit numărul de 15 seisme pe an de magnitudine mare”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Seismologii au descoperit cu surprindere că toate cele cinci perioade cu activitate seismică intensă au avut loc la momentul de apogeu al reducerii vitezei de rotaţie a Pământului -, mai precis la 5 ani după momentul în care această încetinire începe.
„În urmă cu patru ani, mişcarea de rotaţie a Pământului a intrat într-o nouă încetinire periodică. Ne aşteptăm să vedem minim 20 de seisme puternice în 2018, după ce anul acesta am înregistrat doar 6 până în acest moment”, a mai spus profesorul de la University of Colorado.
Sursă: www.realitatea.net