Posesorii cu carduri contactless au primit un avertisment, iar comoditatea îi poate costa. E adevărat că plățile devin o activitate mult mai rapidă și practică, în special pentru cumpărăturile sub un anumit prag, ce nu necesită introducerea codului PIN.
Cât despre gradul de sigutanță, mereu au existat semne de întrebare, însă au existat și cercetători care au reușit să demonstreze punctele slabe ale acestui sistem. Mai exact, tehnologia pe baza căreia funcționează cardurile contactless se numește NFC și este asemănătoare cu cea RFID, de identificare printr-o frecvență radio, potrivit playtech.ro.
Avertisment pentru posesorii de carduri!
Mai clar, există un cip și o antenă minusculă, ce răspunde pe o anumită frecvență cererilor din parte terminalului POS. Iar, pentru a efectua o tranzacție, este nevoie de o mică distanță între card și POS, una de aproximativ doi centimetri, lucru care reduce câmpul de manevră al unor eventuali infractori.
De menționat este că tehnologia a ajuns atât de departe încât sistemul contactless nu se limitează la un card normal, ci poate fi integrată în brățări ori în smartphone-uri. De asemenea, au existat și demonstrații în scop științific. Este vorba despre un cititor de card care putea acționa la o distanță mai mare.
Comoditatea îi poate costa pe cei cu carduri contactless
Spre exemplu, dispozitivul unor cercetători de la Universitatea Surrey acționa de la 80 de centimetri, astfel că, într-un loc agitat și aglomerat, lista victimelor ar putea fi una destul de mare. O altă metodă ingenioasă aparține spaniolilor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Aceștia s-au gândit că, de obicei, portofelul, în care se află cardul, stă în apropierea unui smartphone, așa că au construit un troian pentru Android, ce transformă mobilul într-un transponder NFC. În cele din urmă, un potențial infractor ar afla când un smartphone infectat se află în apropierea unui asemenea card și ar activa imediat un terminal POS, citind prin NFC datele de card.