Avertisment al meteorologilor! Cum va fi vremea în această vară

înStiri de ultima ora
26/04/2018, 10:25
Avertisment al meteorologilor! Cum va fi vremea în această vară
Meteorologii îi avertizează pe agricultori că această vară va fi secetoasă

Meteorologii avertizează că în această vară vremea va fi extrem de caldă. Asta ar trebui să îi determine pe agricultori să ăși adapteze tehnologiile pentru a putea acoperi deficitul de apă din sol.

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres, că se vor diminua cantităţil de precipitaţii în următorul interval. Acestea vor fi mai reduse, în medie, cu 15-20%. Zonele cel mai afectate de secetă vor fi sudul, sud-estul, estul, vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„În condiţiile în care scenariile vor indica o diminuare a cantităţilor de precipitaţii mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%, aşa cum arată scenariile climatice viitoare, este posibil ca în acele zone pe care astăzi le cunoaştem ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă, respectiv sudul, sud-estul, estul şi vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei este posibil să înregistreze temperaturi mai scăzute, iar lunile de vară să fie din ce în ce mai călduroase în viitor şi din ce în ce mai secetoase. De aceea adaptarea, cel puţin pentru agricultură — pentru că primul impact de creştere a temperaturii aerului sau reducerea precipitaţiilor în lunile de vară, considerate luni critice — să determine adaptarea tehnologiilor la ceea ce înseamnă schimbarea climei în viitor”, a explicat Elena Mateescu.

Avertismentul meteorologilor pentru această vară îi vizează pe agricultori

Calendarul lucrărilor agricole ar putea fi decalat pentru perioade mai timpurii sau mai târzii, în funcţie de rezerva de apă din sol. Indicată ar fi adoptarea unor soiuri sau hibrizi care să reziste la temperaturi mai ridicate şi la secetă.

„Vorbim de mai multă energie în sistem, care, coroborată cu o cantitate mai mare de vapori de apă, determină implicit o intensificare a acestor fenomene. Şi aceasta fie că vorbim de caniculă în perioada de vară, fie că vorbim despre perioade cu precipitaţii abundente pe secvenţe scurte din timp, care pot genera la nivel local viituri rapide după perioade foarte călduroase, fie că vorbim despre fenomenul de viscol”, a precizat şefa ANM.

Aceste scenarii nu se opresc aici. Meteorologii anunță că anii care vin vor fi secetoși, cu încălziri care ar putea fi dramatice.

„Alternanţa perioadelor de secetă, urmate de precipitaţii abundente pe segmente foarte scurte de timp, acele precipitaţii cu o rată a intensităţii destul de mare, pot genera în continuare anumite probleme de natură hidrologică, astfel încât întreg sistemul climatic să fie caracterizat de palete de tipare de vreme extremă considerate astăzi, dar care în viitor să fie considerată vreme normală (…) Există o strategie naţională privind schimbările climatice şi planul naţional de adaptare privind economia verde pentru 2016-2020, în care s-au identificat 12 sectoare vulnerabile — vorbim aici de agricultură, transporturi, construcţii, resurse de apă, asigurări — şi pentru fiecare cuprinde măsuri specifice de adaptare”, a mai spus directorul ANM.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×