Avertisment pentru Donald Trump! ”Nu este momentul!”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
13/11/2016, 15:18
Avertisment pentru Donald Trump! ”Nu este momentul!”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că „izolarea nu este o opţiune”, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generaţie”, a scris într-un articol Jens Stoltenberg, în contextul îngrijorărilor legate de poziţia noului preşedinte american faţă de NATO.

„Nu este momentul de a pune în discuţie parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite”, a subliniat secretarul general al Alianţei.

Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei electorale lăsând să se înţeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol care nu a contribuit la cheltuielile comune.

O asemenea atitudine ar aduce în discuţie principiul apărării colective, aflat în centrul tratatului fondator al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit că singura dată când NATO a recurs la acest principiu — „un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”—, a fost la o zi după atentatele de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.

Peste o mie de soldaţi europeni desfăşuraţi în Afganistan „au plătit preţul suprem” în această operaţiune care a fost „un răspuns direct” la aceste atacuri, a subliniat el.

În opinia sa, NATO a permis „integrarea Europei” şi sfârşitul Războiului Rece. „Liderii europeni au înţeles întotdeauna că izolarea nu reprezintă o opţiune”, a insistat Jens Stoltenberg.

Alianţa continuă să joace un rol cheie în lupta împotriva terorismului, a adăugat secretarul general.

El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să îşi majoreze contribuţiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de ţări membre. Aceeaşi afirmaţie a fost făcută şi de Donald Trump în timpul campaniei sale.

În prezent, Statele Unite acoperă 70% din cheltuielile Alianţei Nord-Atlantice, mai scrie AFP.

SURSA: Realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×