Avertisment pentru Donald Trump! ”Nu este momentul!”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
13/11/2016, 15:18
Avertisment pentru Donald Trump! ”Nu este momentul!”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că „izolarea nu este o opţiune”, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generaţie”, a scris într-un articol Jens Stoltenberg, în contextul îngrijorărilor legate de poziţia noului preşedinte american faţă de NATO.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Nu este momentul de a pune în discuţie parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite”, a subliniat secretarul general al Alianţei.

Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei electorale lăsând să se înţeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol care nu a contribuit la cheltuielile comune.

O asemenea atitudine ar aduce în discuţie principiul apărării colective, aflat în centrul tratatului fondator al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit că singura dată când NATO a recurs la acest principiu — „un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”—, a fost la o zi după atentatele de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.

Peste o mie de soldaţi europeni desfăşuraţi în Afganistan „au plătit preţul suprem” în această operaţiune care a fost „un răspuns direct” la aceste atacuri, a subliniat el.

În opinia sa, NATO a permis „integrarea Europei” şi sfârşitul Războiului Rece. „Liderii europeni au înţeles întotdeauna că izolarea nu reprezintă o opţiune”, a insistat Jens Stoltenberg.

Alianţa continuă să joace un rol cheie în lupta împotriva terorismului, a adăugat secretarul general.

El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să îşi majoreze contribuţiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de ţări membre. Aceeaşi afirmaţie a fost făcută şi de Donald Trump în timpul campaniei sale.

În prezent, Statele Unite acoperă 70% din cheltuielile Alianţei Nord-Atlantice, mai scrie AFP.

SURSA: Realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×