Londra se umple de miros de cafea! Celebrele autobuze etajate vor folosi un nou biocarburant!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
21/11/2017, 12:30
Londra se umple de miros de cafea! Celebrele autobuze etajate vor folosi un nou biocarburant!

Londra se umple de miros de cafea! Autorităţile londoneze au hotărât ca celebrele autobuze etajate, emblematice pentru capitala Angliei, să folosească un biocarburant obţinut din cafea! Mijloacele de transport în comun vor circula în curând pe baza unui biocarburant special, ce va fi obţinut parţial prin reciclarea zaţului de cafea, cu scopul de a reduce emisiile de gaze şi poluarea atmosferică, informează independent.co.uk.

Noul tip de carburant va fi furnizat prin intermediul unui program demonstrativ conceput de Bio-bean, un start-up din Londra, în colaborare cu grupul Shell. Carburantul ecologic va fi produs într-o cantitate de 6.000 de litri pe an.

Autobuzele etajate din Londra vor folosi biocarburant din cafea

„Are un conţinut ridicat de ulei, 20% din ulei provine din zaţul de cafea, aşadar e minunat că vom putea să obţinem biocarburant din cafea”, a declarat Arthur Kay, fondatorul Bio-bean.

Presiunea devine tot mai mare din partea publicului, care nu doreşte utilizarea de alimente pentru a se obţine carburanţi, astfel că companiile se concentrează pe biocarburanţii rezultaţi din deşeuri, precum uleiul de gătit deja folosit şi cel extras din plante necomestibile. Anumite plante, precum porumbul şi trestia de zahăr, sunt transformate în etanol ce poate fi ars în motoarele unor vehicule, iar piaţa acestor autoturisme este deja importantă în anumite zone din Statele Unite şi America de Sud.

Bio-bean a încheiat parteneriate cu câteva mii de cafenele din Marea Britanie, precum Costa Coffee şi Caffe Nero, care vor recolta zaţul de cafea. Marea Britanie produce 500.000 de tone de zaţ de cafea în fiecare an, spune Arthur Kay.

Compania-mamă care deţine Caffe Nero este grupul Italian Coffee, al cărui sediu se află la Londra. Zaţul de cafea va fi transformat în biocarburant la fabrica pe care această companie o deţine în Cambridgeshire. Produsul obţinut va fi amestecat cu carburant diesel obişnuit şi va reprezenta 20% din carburantul final. Biocarburantul va fi transportat apoi la un depozit central din Londra de unde se vor alimenta celebrele autobuze etajate din capitala britanică.

Folosirea cafelei pe post de carburant nu este însă o idee complet nouă, reaminteşte cotidianul francez Le Monde. În timpul crizei economice din anii ’30, conductorii de tren din Brazilia ardeau cafea în cuptoarele locomotivelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×