Au descoperit din greşeală cea mai mare pestera din lume! Ce au gasit acolo e de-a dreptul NĂUCITOR

Ionuţ Cataramă   
în Monden
15/01/2017, 20:24
Au descoperit din greşeală cea mai mare pestera din lume! Ce au gasit acolo e de-a dreptul NĂUCITOR GALERIE FOTO

Explorată recent, între anii 2009-2010, de către Asociaţia Britanică de Cercetare a Peşterilor (BCRA), Peştera Son Doong este situată în centrul Parcului Naţional Phong Nha, provincia Quang Binh din regiunea centrală a Vietnamului, potrivit oxalis.com.vn, şi deţine recordul de cea mai mare peşteră din lume, fapt atestat de Guinness World Records în 2013. Peştera a fost deschisă publicului în 2013.

Cu peste 5 km lungime, cu secţiuni ajungând până la 200 m înălţime şi 150 m lăţime, Peştera Son Doong din Vietnam are un volum total de 38,5 milioane de metri cubi şi depăşeşte Peştera Deer din Malaysia, cu înălţimi şi lăţimi de până la 100 m, şi o lungime de 1,6 km. Stalagmitele descoperite în Son Doong au înălţimi de până la 80 m, fiind cele mai înalte văzute vreodată. Aici, au fost descoperite perle de peşteră (n.r. — tip de speleoteme formate prin picurare), cu dimensiuni ce ajung până la mărimea unei mingi de baseball.

Formată la marginea unei falii, Peştera Son Doong a fost sculptată de puternicul râu Rao Thuong ce a îndepărtat continuu pereţii de calcar, formând tunelul enorm aflat sub Munţii Annamite. Uriaşe cavităţi, cunoscute sub numele de doline, s-au prăbuşit în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, creând deschideri masive către lumea exterioară. Prin aceste doline, două la număr, dar de dimensiuni uriaşe, pătrunde lumina soarelui având ca rezultat o vegetaţie extrem de bogată, formată din copaci şi numeroase plante, la 200 m sub pământ, scrie Agerpres.

De la o vârstă fragedă, localnicul Ho Khanh petrecea săptămâni întregi creându-şi drum prin jungla Parcului Naţional Phong Nha, căutând surse de hrană şi lemn ce puteau fi vândute pentru a obţine un venit modest. În 1990, în timp ce străbătea regiunea, Ho Khanh a dat peste o deschidere într-o stâncă de calcar. A început să investigheze, observând în jurul crăpăturii valuri de ceaţă şi auzind sunetele produse de un râu învolburat, venind de undeva din interiorul cavităţii. Curând a simţit un vânt puternic ieşind in peşteră, ceea ce l-a făcut să se îndepărteze şi să plece.

În acelaşi timp, doi membri ai BCRA, Howard şi Deb Limbert, care se aflau în Phong Nha pentru expediţii de explorare a peşterilor din regiune, au aflat de la localnic despre acea cavitate. Intrigaţi, i-au cerut acestuia să localizeze peştera, însă după mai multe tentative eşuate, se părea că această cavernă era pierdută în junglă pentru totdeauna.

În 2008, Ho Khanh, în drumurile sale, a redescoperit deschizătura peşterii, însă de data asta a ţinut minte drumul şi cum să ajungă acolo. Anul următor, i-a condus pe Howard, Deb şi pe mai mulţi specialişti locali la peşteră pentru o primă expediţie, în ceea ce a fost numită mai târziu Peştera Son Doong sau Peştera Râului din Munte.

Prima expediţie s-a oprit într-un mare zid de calcit înalt de 80 m. În cadrul celei de-a doua expediţii din 2010, zidul a fost trecut şi a fost găsit capătul pasajului, peştera fiind notată astfel, ca cea mai mare peşteră din lume.

Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang din Vietnam conţine cel mai vechi sistem carstic din Asia, având o vechime cuprinsă între 400-500 milioane de ani. Peştera este, relativ tânără, analiza sedimentelor arătând o vârstă de doar trei milioane de ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×