ATENŢIE! Bani FALŞI pe piaţă! Mai multe persoane s-au prezentat la Poliţie

Mirela Apostol   
în Hotnews
16/11/2015, 18:01
ATENŢIE! Bani FALŞI pe piaţă! Mai multe persoane s-au prezentat la Poliţie

În ultimele zile, Bihorul a devenit ţinta banilor falşi. Cel puţin trei persoane s-au prezentat în ultimele zile la poliţie, după ce s-au trezit că au în portofel banconte false. În toate cazurile este vorba despre banconte falsificate de 10 lei.

Doi dintre cei trei bihoreni care s-au prezentat la Poliţie sunt beiuşeni iar cel de-al treilea a depus bancnota la Oradea. În toate cazurile bancnotele falsificate au fost cele de 10 lei. Poliţiştii din cadrul Brigării de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea fac cercetări în aceste cazuri pentru a afla provenienţa banilor. Autorităţile atrag atenţia bihorenilor să fie atenţi la bancnotele primite şi să ţină cont de elementele de siguranţă care apar pe cele veritabile.

Dacă în trecut falsurile erau uşor de depistat, bancnotele fiind realizate rudimentar, în ultimii ani infractorii au ajuns să foloseasca material plastic, iar imprimările sunt mult mai bine realizate. Bancnotele româneşti au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate. De la gravura în relief la fanta transparentă de securitate. Filigranul, spre exemplu, este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi emblema BNR. Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Toate bancnotele româneşti au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Toate bancnotele în circulaţie au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o banda verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominala. Pe avers şi pe revers există zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×