Arsenie Boca ar fi împlinit astăzi 108 ani! Părintele, canonizat în regim de urgență!

Raluca Ogaru    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
30/09/2018, 00:00
Arsenie Boca ar fi împlinit astăzi 108 ani! Părintele, canonizat în regim de urgență!
Comemorare Arsenie Boca. parintelke ar fi implinit azi 108 ani

În ziua de 29 septembrie 1910 se năștea Arsenie Boca, un copil care avea să facă istorie în România, printre credincioșii din toată țara, și care acum este la un pas să devină sfânt! Mii de români se roagă efectiv la părintele Arsenie Boca, trecut în neființă de doar 29 de ani!

S-a născut la Vața de Sus în comitatul Hunedoara, pe vremea aceea în Austro-Ungaria. A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca, cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca, se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933.

Ziua de naștere a Părintelui Arsenie Boca, motiv de pelerinaj la mormântul de la Prislop

Primește o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București, dar frecventează și cursuri la Facultatea de medicină și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

În luna mai a anului 1948, părintele Arsenie Boca este acuzat că e legionar şi arestat pentru prima dată. După 15 zile de tortură, i se dă drumul şi este trimis la Mănăstirea Prislop (o mănăstire de maici), unde este duvovnic. În 1951, Boca este arestat din nou şi condamnat la nouă luni de temniţă. Revine apoi la Prislop, de unde, în următorii şapte ani, va fi luat, anchetat şi arestat de mai multe ori.

Arsenie Boca comemorare
Zian Boca a terminat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, ca sef de promotie

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Din 1959, lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească în mănăstire şi devine un simplu pictor. La vârsta de 58 de ani, e pensionat pe o sumă derizorie. Cu toate că avea o viaţă simplă, securiştii se temeau de influenţa pe care el o avea asupra oamenilor şi l-au urmărit până la sfârşitul vieţii.

Părintele Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. Este înmormântat, după  cum şi-a dorit, la Prislop, acest loc devenind, aşa cum a proorocit, loc de pelerinaj. Mii de oameni vin la mormântul Părintelui Arsenie Boca pentru a se ruga, fiind convinşi că părintele face, şi după moarte, miracole.

Canonizare în regim de urgență

Părintele Arsenie Boca ar putea fi canonizat în regim de urgență, după intervenția Mitropolitul Ardealului, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza. Înalta față bisericească solicită accelerarea procesului de transformare a părintelui Boca în sfânt, în contextul scandalului mărcii înregistrate cu imaginea acestuia, deținută de o firmă din Anglia. O comisie specială va cerceta viaţa preotului supranumit Sfântul Ardealului.

Prin canonizare Biserica încearcă să stingă acest conflict. Recent, un bărbat din Arad a chemat Poliția de mai multe ori în ultimele săptămâni la comercianții de icoane, în calitate de reprezentant al unui român stabilit în Anglia care înregistrase acolo marca marca Boca părintele şi Arsenie’ la Oficiul European de Proprietate Intelectuală!

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×