Armata SUA trimite trupe în România, Polonia şi ţările baltice la începutul lui ianuarie. „Este un semnal foarte puternic”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
15/12/2016, 12:07
Armata SUA trimite trupe în România, Polonia şi ţările baltice la începutul lui ianuarie. „Este un semnal foarte puternic”

SUA desfasoara trupe in Romania, Polonia si tarile baltice in luna ianuarie, in cadrul masurilor de sporire a securitatii in regiune, au anuntat miercuri oficiali americani si polonezi, potrivit postului de radio Vocea Americii, care citeaza AP.

Anuntul a fost facut de ministrul apararii polonez Antoni Macierewicz in urma unei intalniri cu comandantul trupelor terestre americane in Europa, generalul Ben Hodges, desfasurata in orasul Zagan, din vestul Poloniei.

La inceputul lunii ianuarie la Zagan va fi desfasurata o brigada blindata de lupta de la Fort Carson (statul Colorado), in timp ce un batalion va fi desfasurat incepand cu data de 1 aprilie la Orzysz, in nord-estul Poloniei. Macierewicz a declarat ca este ‘foarte bucuros de decizia partii americane de desfasurare mai devreme” a fortelor respective.

Potrivit The Guardian, oficialul polonez nu a precizat daca aceasta devansare a calendarului este urmarea faptului ca pe 20 ianuarie Donald Trump va prelua mandatul de presedinte al SUA.

In campania electorala pentru prezidentialele din 8 noiembrie, Trump a sugerat ca ar dori ca Europa sa se bazeze mai putin pe SUA pentru apararea sa. Totusi, Pentagonul a precizat ca desfasurarea fortelor americane in Romania, Polonia si tarile baltice nu a fost accelerata si ca ea are loc conform calendarului prevazut.

Hodges a explicat ca pe 6 ianuarie 2017 vor sosi in portul german Bremerhaven trupe americane, care vor fi imediat desfasurate in Polonia, tarile baltice si Romania. Transferul lor va fi cronometrat si considerat drept un test referitor la „cat de rapid se poate deplasa aceasta forta din port in teren”, a adaugat el.

„Am incredere in semnalul foarte puternic, in mesajul pe care el il va transmite, acela ca Statele Unite, impreuna cu restul NATO, sunt angajate fata de descurajare”, a subliniat generalul Ben Hodges.

SURSA: stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×