Apple, criticat dur de ucrainieni într-un video viral! Totul a pornit după ce au trecut Crimeea drept „teritoriu rusesc”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 13:42
Apple, criticat dur de ucrainieni într-un video viral! Totul a pornit după ce au trecut Crimeea drept „teritoriu rusesc”
Un video anti Apple a fost postat de ucraineni, după ce compania a pus Crimeea ca parte a Rusiei în aplicațiile sale *foto: captură youtube

Jurnaliștii de la NewsfromUkraine, care au făcut numeroase videouri și postări pentru a arăta imagini needitate din cadrul războiului din zonele separatiste din Ucraina, s-au arătat extrem de deranjați de faptul că gigantul american Apple s-a supus regulilor Dumei de stat din Moscova și au trecut în aplicațiile lor că peninsula Crimeea aparține de Rusia.

Astfel, într-un video pe youtube jurnaliștii ucraineni au satirizat gestul făcut de Apple și au arătat că producătorul iPhone nu este la prima astfel de abatere. În această vară gigantul din Silicon Valley a scos din uz o aplicație folosită de protestatarii din Hong Kong, la cererea guvernului comunist chinez.

Apple, criticat de ucraineni după ce au trecut în Crimeea ca teritoriu rusesc

„Dacă protestele deranjează liderii voștri dictatori, vom scoate de pe telefoanele noastre aplicațiile care îi ajută. Pentru că noi împărțim aceleași valori cu ale voastre: averile contează mai mult decât drepturile. Apple – aduce putere dictatorilor!”, este concluzia jurnaliștilor ucraineni.

Supărarea celor din Ucraina vine după ce Apple s-a supus cerințelor Dumei de Stat rusești și a numit Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean în aplicațiile sale. Acest lucru se produce însă doar în Rusia, nu și în alte țări, arată BBC.

Apple se afla în negocieri cu autoritățile rusești de mai multe luni cu privire la această speță. Asta după ce Duma de Stat a descris apartenența Crimeei la Rusia drept „inexactă”. Inițial compania a anunțat că va arăta Crimeea drept „teritoriu neutru”, dar președintelei comitetului anti-corupție din parlamentul rus, Vasili Piskariov, a fost cel care a anunțat că Apple s-a supus constituției Rusiei.

Piskariov i-a anunțat pe americani că numirea Crimeei drept teritoriu al Ucrainei este o faptă penală în legea rusească. „Situația cu Apple este acum închisă, am primit ceea ce ne doream. Mereu am fost deschis către dialog și cooperare constructivă cu companiile străine”, a spus oficialul rus.

Războiul din estul Ucrainei a produs peste 13.000 de victime

Apple încă nu a comentat cu privire la această decizie controversată, mai ales dacă ținem cont că în mare parte din comunitatea internațională, precum Uniunea Europeană sau SUA, nu este recunoscută anexarea Crimeei de către Rusia.

De altfel, pierderea Crimeei este o rană adâncă pentru ucraineni. După ce peninsula a fost anexată în 2014, un război separatist a început în zonele din estul țării, precum regiunile Donețk și Lugansk. În conflictul iscat între separatiștii pro-ruși și armata ucraineană au murit peste 13.000 de oameni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×