Apelul public al unui fost ostatic ISIS: Bombardamentele sînt o capcană şi vor ajuta Statul Islamic

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
05/12/2015, 09:37
Apelul public al unui fost ostatic ISIS: Bombardamentele sînt o capcană şi vor ajuta Statul Islamic

Nicolas Henin, jurnalist francez care a fost ţinut ostatic timp de 10 luni de statul islamic, a făcut un apel public împotriva bombardamentelor împotriva Statului Islamic în Siria, spunând că acestea reprezintă o capcană şi că vor veni în ajutorul organizaţiei teroriste.

Jurnalistul, care a fost ţinut ostatic de Mohammed Emwazi, cunoscut şi ca John Jihadistul, a cerut comunităţii internaţionale să găsească o soluţie politică la situaţia din Siria, scrie adevarul.ro.

O înţelegere cu sirienii, şi nu bombardarea teritoriului sirian, este cel mai sigur mod de a duce la prăbuşirea ISIS, spune el.

„Atacurile aeriene asupra Statului Islamic sunt o capcană. Câştigătorul acestui război nu va fi cel care are cele mai noi, scumpe şi sofisticate arme ci cel care reuşeşte să aibă oamenii de partea sa”, a spus jurnalistul într-un videoclip publicat pe YouTube.

„În acest moment, cu aceste bombardamente avem mai multe şanse să îi împingem pe oameni în braţele ISIS. Ce trebuie să facem este să discutăm cu localnicii. În momentul în care ei vor avea încredere în soluţia politică, Statul Islamic se va prăbuşi. Nu va mai avea nicio bază, se va prăbuşi”, a continuat el.

Henin a fost eliberat, în aprilie 2014, alături de alţi jurnalişt francezi. El a fost ţinut ostatic alături de James Foley, Steven Sotloff, David Haines şi Alan Henning, care au fost ucişi de John Jihadistul.

„Mohammed Emwazi a fost unul dintre cei care m-au ţinut ostatic. El este cel care i-a omorât pe prietenii mei. Nu pot să nu mă gândesc la cele şase crime pe care le-a comis în faţa camerei, la câţi sirieni a ucis şi cui îi pasă de ei?”, a mai spus Henin.

Potrivit acestuia, jihadiştii trăiesc într-o lume paralelă şi într-o „matrice diferită”. Henin spune că ei cred într-o „profeţie nebună” care spune că va exista o confruntare globală între o coaliţie formată din „80 de armate şi armata musulmanilor care vin din toată lumea” şi că sunt „nu sunt în toate minţile”.

„De ce facem atâtea greşeli? De ce oamenii înţeleg atât de greşit regiunea? Noi ne alimentăm duşmanii şi alimentăm durerea şi dezastrul oamenilor din zonă”, a continuat jurnalistul.

„Pentru fiecare sirian ucis de la începutul acestui conflict de Statul Islamic, între şapte şi zece au fost ucişi de regimul sirian. Trebuie să înţelegem că aceste două dezastre paralele pentru poporul sirian depind unul de celălalt şi nu putem lupta cu unul fără să luptăm cu celălalt”.

Fostul ostatic mai spune că recenta criză a refugiaţilor a reprezentat o lovitură pentru propaganda ISIS. Imaginile cu refugiaţi care părăsesc „tărâmul de vis” musulman şi sunt primiţi în ţările „necredincioşilor” au contrazis versiunea propagată de terorişti, care spun că vestul îi urăşte pe musulmani.

„Probabil din acest motiv au încercat să manipuleze publicul în timpul atacurilor din Paris, pentru a ne face să ne închidem graniţele şi, poate, chiar mai important, să ne închidem minţile”, explică jurnalistul.

El are şi o soluţie pentru criza din Siria. Henin spune că ar trebui impuse restricţii totale de zbor în toate regiunile controlate de opoziţia siriană. Securitatea oferită astfel oamenilor din aceste regiuni ar fi devastatoare pentru ISIS, iar comunitatea internaţională ar trebui să se concentreze pe acest lucru, mai explică fostul ostatic.

Mesajul lui Henin a fost publicat chiar în ziua în care legislativul britanic dezbătut lansarea unei intervenţii aeriene în Siria, împotriva Statului Islamic. După mai multe ore de dezbateri, Parlamentul britanic a autorizat, cu 397 de voturi pentru şi 223 împotrivă, atacuri aeriene ale Regatului Unit împotriva Statului Islamic, în Siria.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×