STUDIU! Cât plastic ingerăm în fiecare an! Un element vital ne distruge sănătatea fără să ştim!

Filon Stan   
în Hotnews
07/09/2017, 12:08
STUDIU! Cât plastic ingerăm în fiecare an! Un element vital ne distruge sănătatea fără să ştim!

Apa potabilă ne umple de plastic! Un om poate ingera până la 4 mii de particule de platic în fiecare an! Cantitatea de plastic consumată a fost măsurată doar din apa de la robinet, pe care o bem zi de zi, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii americani.

Probele de apă potabilă au fost prelevate de la robinete din 14 ţări. Acestea au revelat prezentat aproape sistematic microparticule din plastic, ale căror efecte asupra sănătăţii sunt încă puţin cunoscute, relatează AFP. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Pentru această cercetare, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota şi Universitatea de Stat din New York au colectat, la începutul anului 2017, 159 mostre de apă potabilă din diferite ţări (Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite şi altele), dar şi din Europa.

Analiza efectuată de un laborator de la Universitatea din Minnesota a demonstrat că ”83% dintre probe conţin particule de plastic”, au afirmat cercetătorii într-un raport intitulat „Invizibil: plasticul din interiorul nostru”.

Numărul de microplastice identificate într-un litru de apă a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar mărimea lor a fost între 0,1 şi 5 milimetri.

Ţinând cont că o persoană bea, în general, între 2 şi 3 litri de apă pe zi, acesta ar putea ingera între 3 şi 4.000 de microparticule în fiecare an, au estimat cercetătorii.

Apa potabilă cu cel mai mult plastic se găseşte în America de Nord

„Densitatea cea mai mare a plasticului a fost identificată în America de Nord, iar cea mai scăzută în ţările europene”, au notat oamenii de ştiinţă.

Efectele asupra sănătăţii a prezenţei microparticulelor de plastic sunt în curs de determinare, însă autorii studiului notează că lucrările anterioare au arătat că acestea pot contribui la răspândirea substanţelor chimice şi a bacteriilor.

„Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potenţial consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare”, au subliniat autorii care au făcut apel la aprofundarea cercetării asupra efectelor ingerării acestora asupra sănătăţii umane.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×