Anunț pentru șoferi! Noi obligații privind RCA! Ce se întamplă când se schimbă numărul de înmatriculare al mașinii

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
02/02/2019, 21:57
Anunț pentru șoferi! Noi obligații privind RCA! Ce se întamplă când se schimbă numărul de înmatriculare al mașinii
RCA este valabil cand schimb numarul de inmatriculare, dar poti primi amenda!

Întortocheate-s căile asigurărilor auto, în România! Șoferul care își schimbă numărul de înmatriculare al mașinii, din diferite motive, poate primi amendă din partea polițiștilor, dacă este tras pe dreapta, iar polița de asigurare RCA este încheiată pe numărul vechi al mașinii!

Asiguratorii spun că fosta poliță de RCA este valabilă, însă îi avertizează pe șoferi că ar putea primi amendă! ”Polița de asigurare RCA conține în mod obligatoriu informații despre: părțile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurator, prima de asigurare, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/înregistrare ori (sublinierea noastră) numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care acest document are valabilitate”, spune articolul 20 din Ordinul 14 din 2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor numit pentru „punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule”.

RCA valabil, dar șofer pasibil de amendă

”În conformitate cu legislația în vigoare, polițele de Răspundere Civilă Auto pot fi emise atât în baza numărului de înmatriculare, cât și a numărului de identificare al autoturismului (seria de șasiu)”, spun reprezentanți ai societății de asigurări City Insurance. Așadar, dacă nu găsiți o mașină în baza de date AIDA a asigurărilor obligatorii încheiate nu înseamnă că aceasta nu are asigurare. Concluzia poate fi trasă doar dacă și interogarea după seria de șasiu se soldează fără rezultat pozitiv.

RCA valabil cand schimb numarul de inmatriculare
RCA este valabil cand schimb numarul de inmatriculare, in caz de accident

Șoferii în cauză nu trebuie să stea liniștiți, după ce își schimbă numărul de înmatriculare, deoarece pot primi amenzi usturătoare! ”Dacă legal nu există această obligație, practica este ca în cazul în care se schimbă numărul de înmatriculare semnatarul poliței să meargă la asigurator pentru îl informa și a i se face altă poliță RCA”, spune un oficiali ai ASF sub protecția anonimatului.

Legea este de partea șoferului, dar pe polițist nu îl interesează! ”Atât poliția rutieră, cât și poliția de frontieră nu vor accepta polița cu numărul gresit, ceea ce înseamnă că va trebui să-l actualizați conform talon. Însă, în caz de daună, despăgubirea va fi posibilă, aceasta făcându-se pe seria de șasiu”, spun reprezentanți ai City Insurance.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×