Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru pensionari! Din 2021 dispare acest tip de pensie

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 09:49
Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru pensionari! Din 2021 dispare acest tip de pensie
Pensia anticipată simplă va dispărea de anul viitor. Va rămâne doar pensia anticipată parțială. Sursa foto: Hepta.ro

Anul acesta este ultimul an în care angajații din țara noastră mai pot solicita pensia anticipată fără penalizări la suma de bani cuvenită. Din 2021 parlamentarii au luat decizia de a renunța la pensiile anticipate simple, așadar vor exista numai pensii anticipate parțial.

Pensia anticipată simplă va dispărea de anul acesta

2020 este ultimul an în care cetățenii români mai pot depune actele pentru pensia anticipată simplă acordată în baza Legii nr. 263/2010. Din 2021 nu va mai exista pensia anticipată, ci doar pensia anticipată parțial care are loc cu o diminuare a sumei de bani.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. În momentul de față pensia anticipată simplă nu presupune penalizări la suma de bani.

Ce înseamnă pensia anticipată parțial

Pensia anticipată parțial presupune că femeile și bărbații se pot pensiona cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Potrivit Legii pensiilor persoanele care aleg pensionarea anticipată parțial vor avea o diminuare a pensiei pentru fiecare lună de anticipare.

Așadar, pensia anticipată parțial înseamnă că pensionarea are loc cu o diminuare a pensiei până când se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă. În acest punct va avea loc recalcularea automată a pensiei.

Ce înseamnă pensia anticipată la femei

Legislația în vigoare prevede ca femeile care vor să iasă la pensie trebuie să aibă stagiul de cotizare de 35 de ani complet, precum și vârsta de pensionare de 63 de ani.

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maxim 5 ani față de vârsta standard de pensionare dacă au un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât stagiul de cotizare complet cerut de lege. În plus, reducerea vârstei de pensionare anticipată nu se poate cumula cu o altă reducere din Legea Pensiilor.

Vârsta standard de pensionare pentru femeile din România este de 61 de ani și 3 luni, în timp ce stagiul de cotizare complet este de 31 de ani și 3 luni. Până la sfârșitul lui 2020 aceste valori urmează să crească și vor ajunge la 61 de ani și 5 luni vârsta de pensionare, respectiv 31 de ani și 5 luni stagiul de cotizare.

Spre exemplu, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat anul acesta va trebui să aibă un stagiu de cotizare de 39 de ani și 3 luni ((31 de ani și trei luni + cei opt ani ceruți prin lege). Pensia anticipată nu va fi penalizată devenind automată anticipată pentru limită de vârstă, fără cereri speciale la casa de pensie.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×