Anunț de ultimă oră al BNR! Banca Națională menține dobânda cheie! Cât este aceasta

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
08/01/2019, 13:45
Anunț de ultimă oră al BNR! Banca Națională menține dobânda cheie! Cât este aceasta

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va menține o dobândă cheie la 2,5% pe an, iar în ședința din 8 ianuarie 2019, s-au luat următoarele hotărâri de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.

„Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an; Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”.

BNR menține o dobândă cheie la 2,5% pe an

Consiliul de administrație al BNR a decis să mențină o dobândă cheie la 2,5% pe an în ultimele trei ședințe pe care le-a avut anul trecut. Pe 7 mai 2018 a avut loc ultima creștere a dobânzii cheie. Atunci, BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

„Leul se va prăbuși, vor scădea toate veniturile”

Un analist financiar a făcut un anunț cutrmurător pe o rețea de socializare: „Cu deficitul budgetar uriaș pe care îl au, PSD-iștii ar trebui să taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali. De ce fac atâta scandal despre Robor și pun presiune pe BNR? Pentru că încearcă următoarea schemă:

  • să forțeze Robor-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR să dea drumul la lichiditate în sistem)
  • dacă Robor-ul este prea mic și nu compensează inflația, leul o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi într-o monedă care îți dă randament prea mic?
  • leul scăzând, inflația crește și mai mult (pentru că prețurile produselor din import – cumpărate în EUR, se scumpesc)
  • speră prin presiuni pe BNR să îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpără cu EUR din rezervă lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)”, mărturisit Andrei Caramitru pe Facebook.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×