ANM a anunțat că vremea se va îmbunătăți de săptămâna viitoare, cu temperaturi de până la 25 de grade la mijlocul lui octombrie

ANM a anunțat că vremea se va îmbunătăți de săptămâna viitoare, cu temperaturi de până la 25 de grade la mijlocul lui octombrie
ANM anunță o vreme frumoasă în luna octombrie *foto: stirileprotv.ro

Chiar dacă în acest weekend vremea este una foarte mohorâtă, ANM ne anunță că vara refuză să se predea toamnei. Astfel, de miercuri vremea se va încălzi din nou, iar săptămâna viitoare termometrele vor arăta chiar și 25 de grade celsius în Lunca Dunării, a anunțat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Vremea se îmbunătățește din nou. Anunțul făcut de ANM

„Începând de miercuri vom înregistra creşteri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi de la o zi la alta astfel încât este posibil din a doua jumătate a săptămânii să vorbim de valori cuprinse între 21 şi chiar 24, 25 de grade în Lunca Dunării. 25 de grade la nivelul unei temperaturi maxime în ţara noastră reprezintă pragul unei zile de vară. Vom mai avea, pe parcursul lunii octombrie, perioade în care mercurul în termometre să ne aducă valori de temperaturi ridicate şi multe zile cu soare”, a spus Elena Mateescu.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Directorul ANM a susținut că în luna octombrie vor fi mai multe zile cu soare și temperaturi ridicate. De asemenea, Mateescu a arătat că în acest an episodul de iarnă autentică a venit mai devreme decât anul trecut, respectiv în prima decadă a lunii octombrie. În 2018, în ultima decadă a lunii octombrie, 23 – 24 octombrie, erau în vigoare o avertizare de cod galben şi una de cod portocaliu de ninsori viscolite pentru zona montană.

ANM anunță o vreme frumoasă în luna octombrie
ANM anunță o vreme frumoasă în luna octombrie *foto: stirileprotv.ro

Ce temperaturi au loc în luna octombrie

De altfel, potrivit prognozei pe 4 săptămâni elaborate de ANM, în primele două săptămâni din octombrie, până cel mult la începutul ultimei decade din lună, este posibil să se înregistreze, în medie, temperaturi uşor mai ridicate decât normalul climatologic, cu cele mai mari valori în special în partea de sud şi sud-est.

„După 10 octombrie vorbim de temperaturi maxime mai mari de 20, 21 grade în Lunca Dunării şi temperaturi apropiate de normele climatologice. Din punct de vedere climatic, luna octombrie marchează o scădere a regimului de temperaturi comparativ cu prima lună de toamnă, în medie cu 4,5 grade. Dacă la nivelul lunii septembrie vorbim de o medie climatologică lunară de 14,5 grade, iată că deja în octombrie vorbim de 9,8 grade iar în noiembrie de 4,5 grade, a mai spus directorul general al ANM.

Referitor la regimul de precipitaţii, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a subliniat că este nevoie să plouă pentru că în bună parte din ţară cantităţile sunt deficitare iar fenomenul de secetă este puternic. „Încă mai este nevoie de precipitaţii pentru că perioada actuală coincide cu campania însămânţărilor de toamnă”, a precizat Elena Mateescu, pentru Antena 3.

Pe de altă parte, directorul ANM nu a exclus ca anul 2019, pe medie, să fie un an din seria celor mai călduroşi înregistraţi atât la nivelul ţării noastre cât şi la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×