Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de viscol valabil astăzi pentru județul Buzău. Vremea va fi deosebit de rece în mai multe localități din acest județ, potrivit specialiștilor de la ANM.
Cod portocaliu în județul Buzău, cald în restul țării
Viscolul se va intensifica în localitățile buzoiene Gura Teghii, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Nehoiu și Lopătari, acolo unde vântul va sufla cu o viteză de până la 130 de kilometri la oră, spulberând zăpada.
Avertizarea ANM este valabilă astăzi până la ora 13:00 și este una de top nowcasting, deci aceasta poate fi prelungită cu maximum 6 ore după 13:00.
Încălzirea globală, de neoprit? Zona Olteniei ar putea deveni un deșert până la finalul secolului
În celelalte regiuni ale țării se înregistrează temperaturi plăcute, prea mari pentru această perioadă din an în foarte multe zone.
Maxima de azi în sudul țării va fi de 10 grade, iar valorile pozitive vor fi în continuă creștere săptămâna următoare. Vor fi regiuni unde se vor atinge maxime de până la 14-15 grade, neobișnuit de mari pentru luna ianuarie, când ar trebui să vorbim de troiene de zăpezi și de ger.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Așadar, cel mai cald va fi în următoarele 7 zile în sudul Munteniei. La Giurgiu vor fi zile cu 12-13 grade, cer senin și nici pomeneală de iarna aspră cu care românii erau obișnuiți în trecut.
Meteorologii pun aceste temperaturi mari pe seama încălzirii globale. Fenomenele meteo extrem au început să fie semnalate tot mai des, iar temperaturi de 15 grade în mijlocul lui ianuarie sunt considerate complet anormale.
Oamenii de știință vorbesc despre încercarea limitării încălzirii climei la 2 grade Celsius, deși toate prognozele arată că riscăm să depășim această țintă.
În țara noastră, temperaturile medii vor crește în următorii 30 de ani cu 1,5 – 2,5 grade, iar până la finalul acestui secol cu până la 5 grade.
În traducere, asta înseamnă că fenomenele meteo vor fi tot mai extreme, iar la o încălzire a temperaturii medie multianuale cu 3 grade înseamnă deșertificarea zonei Olteniei, de pildă, unde de la an la an seceta se manifestă pe un timp tot mai îndelungat dintr-un interval de 12 luni.