Intrarea în vigoare a legii dării în plată va avea ca efect blocarea pieţei imobiliare pentru o perioadă de cel puţin câteva luni, pentru că îi va determina chiar şi pe investitorii imobiliari cu disponibilităţi mari să aştepte ca preţurile să scadă, estimează analiştii imobiliari consultaţi de News.ro, care avertizează că, în cazul în care noua lege afectează programul Prima Casă, preţurile locuinţelor ar putea să scadă cu mai mult de 10%.
Legea dării în plată a fost votată în Senat în unanimitate, însă forma finală va fi decisă de către deputaţi. Analiştii imobiliari remarcă faptul că, în prezent, gradul de incertitudine este foarte mare, iar pentru cei care nu depind de bănci reprezintă o oportunitate de cumpăra ieftin.
”Toată lumea, inclusiv cei care au cash, va aştepta să vadă ce se întâmplă, unde se vor duce preţurile. Această corecţie va reprezenta o oportunitate pentru cei cu cash, care vor putea cumpăra proprietăţi la un preţ scăzut”, a declarat, pentru News.ro, consultantul imobiliar Georgian Marcu.
O altă oportunitate va fi pentru dezvoltatorii care au o situaţie financiară bună şi care ar putea construi case pentru a le închiria, randamentul fiind de circa 10% în acest caz, a explicat consultantul imobiliar.
Miercuri, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Liviu Voinea, a afirmat că valorea imobilelor ar putea să scadă cu 10%, într-o estimare conservatoare a băncii centrale, după intrarea în vigoare a legii dării în plată. Însă analiştii imobiliari sunt mult mai precauţi în a estima evoluţia preţurilor.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
”Este foarte greu de spus cu cât vor scădea preţurile imobiliarelor, nu m-aş hazarda să spun un procent. Cert este că vor scădea pentru că cererea solvabilă din piaţă va scădea, odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare”, a declarat, pentru News.ro, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
„Este greu de estimat câţi vor da în plată, dar preţul va scădea şi pentru că băncile, după ce vor primi casele respective, vor fi obligate să le scoată la vânzare pentru a recupera o parte din bani”, a completat el.
Alţi analişti vorbesc de un blocaj al pieţei imobiliare, cel puţin câteva luni după intrarea în vigoare a legii. Însă scăderea preţurilor va depinde semnificativ de modul în care va evolua programul Prima Casă, prin care s-au acordat peste 90% din creditele imobiliare pentru persoanele fizice în ultimii ani.
”Dacă va fi afectat programul Prima Casă, cred că scăderea de 10%, estimată de BNR, este una optimistă. Dacă programul Prima Casă nu va fi afectat, probabil că vom vedea o scădere de 5%. Mă aştept la un blocaj al pieţei în primele şase luni”, anticipează consultantul Georgian Marcu.
Un risc generat de Legea dării în plată ar putea fi tendinţa dezvoltatorilor de a-şi menţine rata de profit prin construirea de locuinţe cu materiale mai ieftine, dar de slabă calitate, aşa cum s-a întâmplat la unele complexuri imobiliare construite la marginea Capitalei, susţin unii analişti imobiliari.
Un alt risc este creşterea neîncrederii în piaţă şi în preţurile anunţate.
”Oamenilor le va fi mai greu să-şi vândă casa singuri, fără să apeleze la un specialist. Această lege va avea, însă, un efect negativ în ceea ce priveşte încrederea în piaţă. Se va aplica retroactiv, iar mulţi investitori se vor gândi la ce alte schimbări ar mai putea apărea în viitor”, a mai spus Marcu..
Steven van Groningen, preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) şi director general al Raiffeisen Bank, a solicitat joi definirea exactă a beneficiarilor legii.
“Trebuie să definim ce este un caz social. Este necesar să ne întrebăm câte cazuri sociale există. Există aceia care nu pot plăti creditul şi există şi persoane care nu vor să achite creditul. Cazul social diferă de la bancă la bancă. Imaginea creată că o bancă aruncă o mamă şi pe copiii ei în stradă este o situaţie exploatată”, a spus van Groningen.
Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.
Sursă: www.news.ro