ANAF pregătește lista rușinii! Datornicii vor apărea pe site-ul Fiscului

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 16:18
ANAF pregătește lista rușinii! Datornicii vor apărea pe site-ul Fiscului
ANAF pregătește lista rușinii. Sursa foto: observatorcl.info

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să publice lista rușinii! Pe această listă sunt trecute firmele care au datorii la stat, persoanele fizice fiind scutite de această neplăcere.

ANAF pregătește lista rușinii

Lista datornicilor la Fisc pentru trimestrul IV, adică din perioada octombrie-decembrie, urmează să fie publicată pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală până cel târziu vinerea viitoare și va putea fi consultată AICI!

Cei care doresc să scape de această rușine pusă la cale de ANAF nu au altă șansă decât să-și plătească datoriile în termen de 15 zile de data primirii ultimului avertisment venit din partea Agenției.

Persoanele fizice sunt scutite de aceast demers neplăcut

Începând de anul trecut, lista datornicilor cuprinde exclusiv persoane juridice, persoanele fizice fiind eliminate de pe această listă, după cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 509/2019.

Plafoanele în funcție de care persoanele juridice apar pe listele datornicilor sunt următoarele:

  • 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili;
  • 250.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii;
  • 100.000 de lei, în cazul contribuabililor mici.

Dacă cumva au fost nedreptățite, persoanele juridice care apar din greșeală pe această listă sau care apar cu o sumă mai mare datorată către autorități, ori poate mai mică, de ce nu, se pot adresa Fiscului pentru a clarifica situația.

Potrivit unui plan de măsuri pentru colectarea veniturilor, publicat pe site-ul ANAF în iunie anul trecut, de anul acesta ar putea exista, pe lângă lista rușinii, și o listă albă a celor care își achită la timp datoriile.

La vremea respectivă, Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, declara că cei care nu înregistrează restanțe ar putea primi bonificații fie anual, fie lunar, în procent de 3% din sumele aferente. Rămâne de văzut dacă Guvernul Orban va duce proiectul mai departe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×