Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.
Cea mai mare amendă a fost încasată de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei (5,92 milioane euro), urmată de Energobit, care a fost sancţionată cu 13,11 milioane lei (2,83 milioane euro). Elster Rometrics a fost amendată cu 11,21 milioane lei (2,42 milioane euro), Electrica cu 10,8 milioane lei (2,33 milioane euro), iar Electromagnetica cu 10,02 milioane lei (2,16 milioane euro). Compania Ecro SRL a fost şi ea sancţionată cu 526.201 lei (113.709 euro).
Amenzi de 15 milioane de euro pentru companiile care vand contoare
De altfel, Electrica şi Electromagnetica au anunţat vineri că vor contesta în instanţă aceste amenzi. „În cadrul investigaţiei, declanşată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG şi Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime”, a anunţat duminică autoritatea de concurenţă.
AEM SA a adus însă dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale şi a fost astfel scutită de amendă. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
„Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, spun oficialii Consiliului Concurenţei.
Potrivit autorităţii de concurenţă, unii angajaţi ai Electrica, companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziţionarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.