De ce e bine să mănânci Humus? Adică o mâncare cu „rădăcini” arăbești, asemănătoare cu tradiționala fasole bătută românească, dar din năut fiert amestecat cu tahini, o pastă din semințe de susan, usturoi, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Și care poate fi „îmbogățită, după gustul fiecăruia dintre dumneavoastră, cu alte ingrediente și condimente.
Pentru că Humusul are foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și, în plus, este foarte… permisiv, chiar versatil s-ar putea spune, intrând cu savoare în nenumărate combinații cu o mulțime de condimente ca foarte comunul pătrunjel, „fratele” busuioc,„surioarele” cuișoare, „verișoarele” roșii (uscate!), „înfoiata” ceapă (de orice fel!), dar și cosmopolitele tzatziki, chili verde, piper roșu cayenne, jalapeno, coriandru, curry, nucă de cocos, avocado, chiar și fructe atunci când ține loc de desert.
Humusul, aliment pentru 10 boli pe care le combate lejer
Humusul este un aliat important în lupta noastră pentru un organism sănătos, împotriva unei „hoarde” întregi de boli. FANATIK.RO vă oferă o listă care poate fi oricând completată cu alte și alte afecțiuni pe care humusul le combate lejer.
-
Humus vs diabet
Năutul din humus conține nutrienți ca fibre, fier, proteine, fosfor, cupru, mangan, molibden, triptofan sau acid folic, toți agenți „secreți” care pot diminua colsterolul și, implicit, riscul de diabet. Proteinele prezente în cantități mari în Humus dau o senzație de sațietate, stavilă a nevoii de dulciuri și gustări, echilibrând astfel glicemia. Bonus: scăderea numărului (de cele mai multe ori în mare plus…) de kilograme!
-
Humus vs bolile cardiovasculare
Fibrele prezente masiv în conținutul humusului scad semnificativ riscul de afecțiuni cardiovasculare. Bogat în vitaminele E și K, Humusul reduce și posibilitatea formării cheagurilor de sânge. În plus, „asociatul” tahini din humus furnizează organismului acizi grași esențali Omega 3 și Omega 6, care curăță vasele de sânge și protejează astfel inima.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
-
Humus vs cancer
Năutul, principala componentă a humusului, conține 3 elemente, și anume acidul fitic, inhibitorii de protează și saponinele, care protejează natural celulele de riscul de cancer. În Polonia s-a descoperit că două soiuri diferite de năut sunt eficiente și în reducerea markerilor inflamatorii.
-
Humus vs hipertensiune
Pentru că este bogat în antioxidanți (tot năutul să trăiască!), humusul combate hipertensiunea și ocrotește astfel sănătatea inimii. Este cunoscut faptul că antioxidanții reduc efectul negativ al radicalilor liberi produși de organism și asta duce la o sănătate „beton”.
-
Humus vs bolile de stomac
Compus din proteine în mare măsură, care ajută la un tranzit intestinal mai rapid și mai ușor al alimentelor, Humusul ajută digestia și previne astfel apariția atât de dureroaselor probleme stomacale.
-
Humus vs osteoporoză
Năutul și susanul din Humus sunt bogate în calciu, elementul cel mai important din oase. Îmbătrânirea vine, de obicei, „la pachet” cu osteoporoza, în special la femei, recomandarea medicilor fiind să consumăm cât mai mult calciu după, hai să zicem, 50 de ani. Calciu, deci năut și susan, deci humus pentru întărirea oaselor.
-
Humus vs alergii
Mâncare foarte „curată”, humusul nu conține gluten sau lactoză, așa că sunteți feriți de alergiile la acești „dușmni”. Atenție, însă, la humusul cumpărat din magazin să nu conțină alte ingrediente la care să aveți alergie! Verificați ingredientele pe eticheta produsului sau, cel mai bine, preparați-vă humusul acasă! Nu este deloc complicat.
-
Humus vs anemie
Scăderea rezervelor de fier din sânge duce la anemie. Fierul este un compus atât al năutului, cât și al susanului, compuși, la rândul lor, ai Humusului. Așa că, implicit, consumul de humus menține, sau, la nevoie, reface nivelului de fier din sânge și previne, sau măcar reduce, anemia.
-
Humus vs depresie
Un studiu realizat în 2017 la Universitatea publică din Tel Aviv (Israel) a reliefat că Humusul este un antidepresiv natural, care are aceleași efecte cu medicamentele procesate folosite contra depresiei. Combinația dintre boiaua și uleiul de măsline din humus, ingrediente care conțin un tip de aminoacizi ce stimulează secreția de serotonină, duce la o „producție” normală, îndestulătoare a acestui hormon care dă o stare de bine organismului.
-
Humus vs obezitate
Nu este un secret că mâncărurile permise în curele de slăbire nu sunt, în cele mai multe cazuri, gustoase, cea ce face atât de nesuferite (ca să nu zicem direct greu de ținut!) curele de slăbire. Humusul este apetisant fără să fie inamicul cântarului. Saturat de grăsimi mono… nesaturate, cele mai multe din tahini, Humusul este un înlocuitor perfect pentru grăsimile trans și poli nesaturate, principalele „vinovate” pentru obezitatea care a atins procente alarmante pe tot globul pământesc.
- „Humus înseamnă chiar năut în limba arabă Prima rețetă de humus a fost găsită într-o veche carte de bucate din Cairo, de pe la începutul secolul al XIII-lea. La noi l-au adus neguțătorii de origine evreiască pe la mijlocul anilor 1800” – Radu Anton Roman
- „Dieta care conţine năut, deci și humusul, aduce multe beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. Dar mare atenție! De efectele pozitive ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism” – Eugen Giurgiu, fitoterapist şi nutriţionist, doctor în biochimie