Alertă meteo! Ninsorile și viscolul vor veni în orele următoare

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/01/2019, 15:04
Alertă meteo! Ninsorile și viscolul vor veni în orele următoare
Meteorologii anunță! Viscol și ninsoare în următoarele ore! Care sunt județele vizate?

Iarna nu se lasă, conform alertelor meteorologilor din ultima vreme! România a fost cuprinsă de temperaturi extrem, de un ciclon și de un val de de aer polar siberin. Acum, apare o nouă avertizare a specialiștilor pentru o vreme severă. Mai multe județe sunt vizate pentru atenționările cu cod galben de ninsori și viscol, pentru următoaele ore. 

„Este un ciclon venit din Atlantic care afectează mai multe ţări din Europa. La noi mai pierde din intensitate, dar ajunge pe partea asta de vest-nord a ţării”, a declarat Mihai Timu, meteorolog. În ce orașe este valabil codul galben de viscol și ninsoare?

Alertă meteo! Cod galben de viscol și ninsoare în următoarele ore!

Meteorologii au emis un cod galben pentru viscol și ninsoare pentru județele: Alba, Mureș și Sibiu. Alerta meteo este valabilă până la orele 13Ș:00. Vântul va avea intensificări temporare, iar rafalele vor atinge și chiar și depăși local 55-60 de km/h. „Precipitații moderate cantitativ: mixte în zonele joase de relief din vest, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania și ninsori la munte, intensificări ale vântului. Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăși temporar 70…80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.

Vreme extremă în județele Alba, Mureș și Sibiu
Vreme extremă în județele Alba, Mureș și Sibiu

Intensificări vor fi și în restul țării, în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie) în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local și în cele sudice, centrale, estice și sud-estice, în general cu viteze de 45…55 km/h”,  a specificat Administrația Națională de Meteorologie.

Vremea în restul teritoriului

Dinu Mărășoiu, meteorolog de la Administrația Națională de Meteorologie, anunță că temperaturile vor urma să crească după vremea severă prin care am trecut. „Vorbim de zona Munților Apuseni, nordul Carpaților Orientali, și local și în zona înalta din vestul Carpaților Meridionali. Aici așteptăm strat de zăpadă consistent, iar viteză vântului va depăși 90-100 de km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpadă și, desigur, determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Tot acest cod galben e în contextul în care pe toată țară e o informare meteo.

Deși precipațiile nu sunt importante, ele sunt totuși și sub formă de lapoviță sau ploaie, local în vestul țării, unde ar fi și condiții de polei, iar vântul prezintă intensificări chiar din ziua de 14 ianuarie, în toate regiunile, iar în această noapte, de duminică spre luni, tot în partea de vest a țării, regimul vitezelor vântului este ceva mai redus decât la munte, dar totuși viteze de 45-55 de km/h. Vestea bună e că temperaturile vor mai crește atât ziua, dar mai ales noaptea, și nu vom mai vorbim de acele temperaturi extreme că cele de sâmbătă dimineață. Începând chiar de duminică noapte. Câteva zile vom avea temperaturi mult mai ridicate. Nu foarte ridicate ziua. E totuși ianuarie, dar în regimul temperaturilor minime de noapte se va resimți această creștere a lui.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×