Alertă la nivel planetar! 15% din gheața Antarcticii s-a topit în ajunul Crăciunului

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
29/12/2019, 20:57
Alertă la nivel planetar! 15% din gheața Antarcticii s-a topit în ajunul Crăciunului
15% din gheața Antarcticii s-a topit în ajunul Crăciunului. Sursa foto: inbors.com

Oamenii de știință au intrat în alertă, după ce nu mai puțin de 15% din gheața Antarcticii s-a topit într-o singură zi! Chiar în aunul Crăciunului, sistemul global de prognoză Global Forecast System a înregistrat recordul mondial negativ!

15% din gheața Antarcticii s-a topit în ajunul Crăciunului

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Liege consideră că este „o situaţie de urgenţă climatică”, adăugând că acesta este un adevărat record din 1979, de când se fac măsurători.

Raportul pus pe Twitter de cercetătorul Xavier Feittweis arată că aceasta este cel mai rapid  fenomen de topire a gheţii din Antarctica din 1979. Deşi sezonul cald încă nu s-a terminat, volumele de apă topită au ajuns deja la 230%, depăşind cifrele medii, a spus omul de ştiinţă. Planeta se află astfel într-o „urgenţă climatică”, a anunţat Éric Holthaus, cercetător la aceeaşi instituţie.

Din luna noiembrie, până în februarie, în medie, se topește 8% din suprafața Antarcticii

Acest sezon a fost vizibil mai cald decât media, a declarat Fettweis pentru Newsweek, menţionând că datele citate provin din model şi nu dintr-o observaţie la faţa locului.

Pentru a putea stabili factorii responsabili de această topire accelerată, cercetătorii vor trebui să aştepte două sau trei sezoane pentru a-şi verifica ipotezele. Anterior, Antarctica fusese parţial protejată de încălzirea globală de un vortex polar, dar acum nu mai este cazul, a spus Fettweis.

Sezonul topirii Antarcticii începe la mijlocul lunii noiembrie şi se încheie în februarie. Sfârşitul lui decembrie şi începutul lunii ianuarie marchează apogeul. În medie, doar 8% din suprafaţa Antarcticii se topeşte în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×