ALERTĂ ANM! Cod galben de ceaţă, ploaie, polei şi vânt! 13 județe sunt afectate

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/12/2019, 08:18
ALERTĂ ANM! Cod galben de ceaţă, ploaie, polei şi vânt! 13 județe sunt afectate GALERIE FOTO
Avertismentul este valabil pentru 13 județe. Sursa foto - facebook

Cod galben de ceaţă, ploaie, polei şi vânt – acesta este anunțul făcut de Administraţia Naţională de Meteorologie. ANM a emis la prima oră a zilei mai multe atenţionări nowcasting. Atenție! Avertismentul este valabil în orele următoare, în nu mai puțin de 13 judeţe.

Cod galben de ceaţă, ploaie, polei şi vânt

Potrivit meteorologilor, până la ora 9.00, în județele Brăila, Ialomița, Buzău, Galați și Vrancea se va semnala ceaţă, fenomen care determină reducerea vizibilităţii, local, sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Până la ora 10.00, vor fi fenomene similare și în județul Constanța. De asemenea, până la ora 9.00, în județele Covasna, Brașov, Mureș, Harghita și Sibiu se vor semnala, local, precipitații predominant sub formă de ploaie care depune polei.

13 județe sunt afectate

O altă avertizare cod galben, valabilă până la ora 12.00, vizează județele Caraș-Severin și Hunedoara unde se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 90-100 km/h.

Nu se termină aici – tot cei de la ANM au transmis că va urma o perioadă destul de rece în țară. De altfel, conform informațiilor venite de la meteorologi vom avea aer polar de sărbători, în România. Mai multe valuri de frig extrem vor străbate țara noastră în următoarele zile

După jumătatea lunii ne vom confrunta tot mai des cu gerul, cu ninsorile viscolite, iar diminețile și serile vor fi cețoase cu temperaturi negative, arată meteorologii. Iarna aceasta este comparată de specialiștii de la ANM cu cea din anul 2002, când am avut nopți și dimineți la rând cu temperaturi specifice polilor, de până la -20 de grade în zone de deal și șes.

 „Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub minus 20 de grade Celsius, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927, 1902 etc”, arată ANM

„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului.

Acest enomen apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei”, se mai arată în prognoza ANM.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×