UPDATE 09.11, ora 10:16 | Celebrul cotidian Wall Street Journal a publicat coperta ediţiei de mâine din SUA
The Wall Street Journal. Nov 9 2016 pic.twitter.com/U5hndCh8PF
— Gerard Baker (@gerardtbaker) November 9, 2016
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
UPDATE 09.11, ora 09:54 | Acompaniat de familie, Donald Trump se adresează susţinătorilor: „Vă mulţumesc foarte mult tuturor. Îmi pare rău că v-am făcut să aşteptaţi atât. E un business complicat. Voi fi preşedintele fiecărui american, nu doar a celor care m-au votat. Celor care au decis să nu mă susţină, am nevoie şi de ajutorul vostru. Trebuie să conlucrăm pentru a face această naţiune grozavă din nou. SUA are un potenţial uriaş, vom face un lucru minunat. Nici un vis nu este prea măreţ, SUA trebuie să se mulţumească doar cu ce este mai bun. Întodeauna voi pune SUA în prim-plan” – a spus Donald Trump
UPDATE 09.11, ora 09:50 | Mike Pence, vicepreşedintele-ales: „Americanii au vorbit şi au ales noul lor campion”
UPDATE 09.11, ora 09:40 | CNN şi NBC anunţă că Hillary Clinton l-a sunat pe Donald Trump, felicitându-l pentru câştigarea alegerilor.
BREAKING: Hillary Clinton has called Donald Trump to concede the race, according to sources https://t.co/qjxs0ewgVg https://t.co/BZ2b3zj7ix — CNN (@CNN) November 9, 2016
UPDATE 09.11, ora 09:37 | Associated Press anunţă victoria lui Donald Trump, care va deveni al 45-lea preşedinte din istoria Statelor Unite ale Americii.
BREAKING: Donald Trump is elected president of the United States. pic.twitter.com/yJpgfsAbc6
— The Associated Press (@AP) November 9, 2016
UPDATE 09.11, ora 09:22 | Donald Trump a ajuns la hotelul Midtown Hilton, locaţia unde s-au strâns susţinătorii săi.
UPDATE 09.11, ora 09:15 | John Podesta, şeful de campanie al lui Hillary Clinton anunţă: „Încă numărăm voturile, iar fiecare vot contează. Nu avem ce anunţ să facem pentru moment. Vom spune mai multe în următoarea zi. Hillary a făcu o treabă incredibilă, iar nimic nu e încheiat”.
UPDATE 09.11, ora 08:48 | Associated Press anunţă că Donald Trump va fi anunţat câştigător şi în Pennsylvania, unul dintre statele-cheie, ceea ce înseamnă că ar mai avea nevoie de numai 6 electori pentru a câştiga, oficial, alegerile.
BREAKING: Trump wins Pennsylvania. @AP race call at 1:36 a.m. EST. #Election2016 #APracecall pic.twitter.com/IE8mRA8Ruk — AP Politics (@AP_Politics) November 9, 2016
UPDATE 09.11, ora 08:24 | Dacă Donald Trump va fi ales noul preşedinte al SUA, specialiştii cataloghează acest rezultat drept cea mai mare surpriză din istoria politicii, Hillary Clinton fiind iniţial favorită certă la victorie în faţa unei persoane cu niciun trecut în domeniu.
UPDATE 09.11, ora 08:00 | Surpriză uriaşă! Donald Trump (70 ani) conduce, pentru moment, detaşat cursa alegerilor prezidenţiale din SUA. Câştigătorul are nevoie de 270 de electori.
UPDATE / Peste 120 de milioane de americani aleg marti al 45-lea presedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump, care au anuntat ca fac campanie pana in ultimul moment, dupa miezul noptii de luni spre marti.
UPDATE Ora 22:20 / Ultimele ore în care americanii aleg noul preşedinte. Primele rezultate
Donald Trump a postat pe Twitter, în jurul orei 20.00, un mesaj video în care îndeamnă cetăţenii să meargă la vot: CNN anunţă că în statul New Hampshire, Donald Trump are 52,5%, în timp ce Hilllary Clinton are 41%.
Locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, au fost primii care au votat, castigatoare fiind Hillary Clinton.
Potrivit Associated Press, Donald Trump conduce la numarul de sufragii in primele trei localitati care au votat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, toate 3 fiind in statul New Hampshire. Este vorba insa de un numar extrem de mic de voturi.
UPDATE 21:30 Donald Trump este criticat pentru ca s-a uitat pe buletinul de vot al sotiei sale Melania. Camerele au surprins momentul in care acesta se uita pe buletinul ei, lucru interzis prin lege in SUA. Momentul a fost dezbatut intens pe Twitter de americani care l-au acuzat ca nu are incredere in sotia lui si ca a vrut sa verifice daca intr-adever il voteaza pe el.
Clinton, FAVORITĂ!
Ultimul sondaj dat publicităţii luni arată că Hillary Clinton are un avantaj de patru puncte procentuale în faţa candidatului republican Donald Trump. Analizele care iau în calcul şi votul anticipat de până acum arată că electoratul latino-american i-ar putea aduce lui Clinton victoria în alegerile prezidenţiale.
Candidata democrată la alegerile prezidenţiale americane, Hillary Clinton, deţine un avans de patru puncte procentuale în faţa candidatului republican Donald Trump, relevă un sondaj de opinie ABC News/Washington Post dat luni publicităţii, cu o zi înaintea scrutinului prezidenţial din SUA, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Astfel, ancheta sociologică, realizată pe un eşantion de 1.763 de potenţiali alegători, arată că 47% dintre aceştia vor vota pentru Hillary Clinton şi 43% pentru Donald Trump.
Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 2,5 puncte procentuale, potrivit cotidianului The Washington Post.
Un alt sondaj de opinie, realizat de Bloomberg Politics-Selzer&Co, indică un avans de 3 puncte procentuale pentru candidata democrată în faţa candidatului republican.
Prezenţă importantă la vot a hispanicilor
Sondajele date publicităţii în ultimele zile în SUA documentează o prezenţă record a alegătorilor latino-americani la urne. Majoritatea acestui electorat votează pentru Hillary Clinton şi i-ar putea aduce victoria.
Trump se vede astfel pedepsit pentru declaraţiile agresive şi xenofobe la adresa migranţilor hispanici, pe care i-a catalogat drept violatori şi criminali.
Potrivit unui sondaj Noticias Telemundo/Latino Decisions /NALEO Educational Fund, Clinton se bucură de susţinerea a 76% dintre latino-americani, principala minoritate din SUA, notează LA Times.
Doar 14% dintre latino-americani îl susţin pe Trump, cel mai mic nivel de susţinere pentru un alegător republican în ultmiii 30 de ani.
Prezenţa importantă la urne a hispanicilor este vizibilă în Nevada şi Florida, două state cheie, ce s-ar putea dovedi cruciale pentru câştigarea alegerilor.
În Florida, 60% dintre alegătorii latino-americani o favorizează pe Clinton şi doar 19% pe Trump. În acest stat, echipa lui Clinton estimează că numărul alegătorilor hispanici a crescut cu 139% comparativ cu 2012, potrivit Reuters.
Mai bine de o treime din alegătorii hispanici care au votat anticipat nu s-au prezentat la urne în 2012.
În Nevada, 72% dintre aceşti alegători o susţin pe Clinton. Şi aici, zonele cu importante comunităţi de latino-americani au înregistrat prezenţe importante la votul anticipat.
Faptul că alegătorii latino-americani i-ar putea aduce victoria candidatei democrate nu ţine doar de agresivitatea discursului xenofob al lui Trump. Echipa de campanie a lui Clinton a început să creeze legături în comunităţile hispanice în urmă cu mai mulţi ani. Scopul: creşterea numărului de alegători.
În 2012, doar 48% dintre alegătorii latino-americani au ajuns la urne, raportat la prezenţa generală de 64%. Anul acesta, nu mai puţin de 25 de milioane de latino-americani sunt eligibili să voteze. Estimările arată că prezenţa la vot în rândul acestei comunităţi ar putea ajuge la 15 milioane.
………………………………..
UPDATE 18:00 Donald Trump a votat in cartierul new-yorkez Manhattan. „Oamenii acestei tari sunt incredibili”, a declarat Donald Trump cu ocazia votului. La sosire, printre multimea aflata in afara sectiei au existat si persoane care l-au huiduit pe candidat
UPDATE 17:30 Agentiile de securitate americane sunt in alerta in ziua alegerilor prezidentiale pentru a proteja sistemul electoral de un atac cibernetic, informeaza NBC. „Toata lumea e cu ochii pe alegerile prezidentiale, mai mult decat ar fi de obicei”, a declarat un oficial al administratiei Obama.
Toate centrele de securitate cibernetica ale Departamentul pentru afaceri interne, Departamentului pentru Justitie si ale FBI, ca si cele de la Pentagon, CIA si alte agentii sunt in alerta si au mobilizat intregul staff pentru a contracara orice posibila amenintare. Ingrijorarea este atat de mare incat oficiali ai serviciilor de informatii au spus ca, pentru prima data, sute de experti militari si specialisti in atacuri cibernetice vor monitoriza informatiile cu privire la alegerile prezidentiale.
UPDATE 17:00 BBC a publicat o colectie de imagini cu Hillary Clinton si Donald Trump in copilarie si adolescenta.
UPDATE 16:30 Companiile aeriene si cele de turism nu au ratat momentul de a se „implica” si ele in campania electorala cu mesaje pentru clienti.
UPDATE 16:15 In semn de protest fata de politica lui Trump, doua femei s-au dus topless la vota, transmite CNN.
UPDATE 16:00 Presedintele Barack Obama a sacrificat ziua alegerilor, pentru un ritual care frizeaza superstitia: s-a dus sa joace baschet, informeaza AFP. Cu cateva ore dupa inceperea scrutinului menit sa-l desemneze pe succesorul sau – Hillary Clinton sau Donald Trump – presedintele american s-a deplasat la Fort McNair, baza militara in apropiere de Washington, pentru o partida de baschet cu prietenii sai.
UPDATE 15:30 Reporterul The Guardian Luis Miguel Echegaray a filmat coada lunga de alegatori stransa la o sectie de votare din Yorkville, Manhattan. Americanii au facut cozi si la alte sectii. CNN a difuzat imagini cu cozile din Carolina de Nord.
UPDATE 15:00 Hillary Clinton, si sotul sau, fostul presedinte american Bill Clinton au votat in Chapaqqua, New York, informeaza CNN. Candidatul republican Donald Trump va vota la o Scoala Publica 59 din Manhattan, la cateva strazi de Trump Tower. Sute de persoane au venit in fata sectiei de vot din localitatea New Castle pentru a-i intampina pe Hillary si Bill Clinton.
Hillary Clinton a declarat in fata jurnalistilor ca este pregatita sa-si asume responsabilitatea mandatului prezidential. ”Atat de multi oameni isi pun sperantele in rezultatele acestor alegeri, ce inseamna pentru tara noastra. Voi face tot ce pot mai bine, daca sunt destul de norocoasa pentru a castiga astazi”, a precizat prezidentiabila democrata.
De asemenea, un voluntar de la sectia de vot a glumit ca multe persoane au ramas in apropierea cladirii, chiar si dupa ce au votat.
UPDATE 13:00 Donald Trump conduce la numarul de sufragii in primele trei orase care au votat in alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza Associated Press.
Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat in acest moment in spatiu, a votat marti de pe Statia Spatiala Internationala.
UPDATE ORA 10:30 T rump conduce la numarul de voturi in primele 3 orase care au votat– Dixville Notch, Hart’s Location si Millsfield, de pe coasta de est – cu 32 de voturi la 25, scrie News.ro, citand Associated Press.
UPDATE ORA 10:00 New York Times, cotidian care si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton in campanie, o crediteaza pe candidata democrata cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump – 42%.
UPDATE ORA 08:40 Scrutinul a inceput oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estica a SUA.
UPDATE ORA 08:30 Cu numai cateva ore inainte de deschiderea urnelor in Statele Unite, democrata Hillary Clinton avea 90% sanse sa il infranga pe republicanul Donald Trump in cursa pentru Casa Alba, arata ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat inainte de alegeri.
—————————–
Zi crucială, astăzi, pentru Statele Unite, unde aproape 200 de milioane de cetăţeni cu drept de vot aleg cine le va conduce destinele în următorii patru ani. Primele secţii de votare s-au deschis, dar un număr mare de alegători au votat deja anticipat în ultimele săptămâni. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect, iar lupta importantă se dă într-o serie de state cheie.
Zeci de milioane de alegători au votat deja anticipat în SUA, iar primele date par să o favorizeze pe Hillary Clinton, arătând o prezenţă importantă la urne a democraţilor.
Ultimele sondaje la nivel general o creditează cu prima şansă tot pe candidata democrată, dar rezultatele sunt în marja de eroare, iar scrutinul ar putea aduce mari surprize la finalul zilei.
În state precum Nevada, Florida sau Arizona, numărul alegătorilor hispanici care au votat deja a crescut semnificativ faţă de alegerile de acum patru ani. O veste bună pentru Clinton. Alegătorii latino-americani au votat-o masiv, în încercarea de a-l ţine departe de Casa Albă pe Donald Trump, omul care i-a caracterizat pe migranţii hispanici drept violatori şi criminali şi a promis ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul.
Statele care vor stabili câştigătorul alegerilor
Lupta care contează între Hillary Clinton şi Donald Trump se dă în statele cheie, care pot stabili rezultatul alegerilor. Alegătorii din aceste state au votat în ultimele decenii când pentru candidatul democrat, când pentru cel republican, iar rezultatul final al scrutinului de marţi este greu de prezis.
Statele cheie anul acesta sunt: Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, Ohio, MIchigan, Nevada, Arizona, New Hampshire şi Virginia.
Cum funcţionează sistemul electoral american
Preşedintele SUA este ales pe baza unui sistem vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează preşedintele. Astfel, cetăţenii care merg la vot nu-i votează pe Hillary Clinton sau pe Donald Trump, ci un număr de electori, la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe preşedintele.
Chiar dacă urnele s-au deschis oficial în această dimineaţă, există şi varianta unui vot anticipat. Acest lucru l-a făcut chiar Barack Obama, care a votat, vineri, în oraşul său natal, Chicago, din statul Illinois, pe care l-a reprezentat în Senatul SUA înainte de a câştiga primul mandat la Casa Albă.
În actuala campanie electorală, el a susţinut-o activ pe Hillary Clinton, candidată la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat.
America îşi alege astăzi, 8 noiembrie, cel de-al 45-lea preşedinte, după o campanie electorală plină de surprize, de la desemnarea lui Donald Trump (70 de ani) în postura de candidat al Partidului Republican la Casa Albă şi până la dezvăluirile privind neregulile legate de e-mailurile trimise de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton (69 de ani), pe vremea când era secretar de stat al SUA.
Cine este Hillary Clinton, una dintre cele mai influente femei din istoria modernă a Americii
În cazul în care Hillary Clinton va avea câştig de cauză, ea va deveni prima femeie-preşedinte din istoria SUA. În plus, ar mai bifa un record: le-ar oferi democraţilor un al treilea mandat consecutiv, lucru nemaiîntâlnit de la Franklin Roosevelt, singurul preşedinte din istoria Statelor Unite care a fost învestit în funcţie pentru patru mandate consecutive, din 1933 până în 1945.
Cine este Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite
Pe 8 noiembrie, în SUA nu va avea loc un singur scrutin prezidenţial pe întreg teritoriul american, ci 51 de mini-scrutine în fiecare stat şi în capitala federală Washington, aminteşte France Presse. Orice cetăţean american care a împlinit 18 ani poate vota. Numărul alegătorilor eligibili este estimat la 225,8 milioane.
Americanii votează pentru preşedintele şi vicepreşedintele SUA de-a lungul unui teritoriu imens, cu patru fusuri orare. Orele de deschidere a centrelor de vot sunt stabilite de oficialităţile locale, în unele state din estul SUA votul începând la ora locală 6:00 (11:00 GMT). În plus, milioane de cetăţeni americani au votat deja în 34 de state care permit votul anticipat sau prin e-mail.
Primele secţiile de votare se vor închide pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri) şi ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, iar reţelele de televiziune americane vor anunţa rezultatele în fiecare stat.
Statele cărora li se va acorda cea mai mare atenţie sunt aşa-numitele „swing states”, adică statele indecise, unde cursa dintre cei doi candidaţi este extrem de strânsă. Aceste state sunt Ohio, Florida şi Carolina de Nord, dar sunt considerate state indecise şi New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada şi Colorado. Alte state care ar putea avea un cuvânt de spus în această competiţie electorală sunt două state tradiţional republicane, Arizona şi Georgia, şi două state tradiţional democrate, Michigan şi Wisconsin.
Mass media va începe să-şi facă o idee despre cum au votat americanii abia marţi, ora locală 19:00 (00:00 GMT, miercuri), când se vor fi închis toate secţiile de vot din Georgia, Carolina de Nord, Virgina, Vermont, Indiana şi Kentucky. Primele surprize ar putea veni dinspre Georgia, dacă Donald Trump pierde acest stat sudic, care tradiţional votează cu republicanii, şi dinspre Virginia, dacă acest stat, câştigat în 2012 de preşedintele Barack Obama, nu va vota cu Hillary Clinton.
Pentru a ajunge la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, unul dintre cei doi candidaţi trebuie să obţină numărul magic de 270 de electori, adică o majoritate simplă din cei 538 de mari electori. În 48 de state, scrutinul este de tipul „winner take all” (câştigătorul ia totul), altfel spus, candidatului care obţine majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului.