Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au confirmat statutul de favoriţi şi s-au impus, fiecare, în alegerile organizate în aşa-numita „super marţi” în 12 state americane. Clinton a câştigat alegerile în şapte state în cursa democrată, în special în unele care îi aduc un număr mare de delegaţi. Trump a câştigat la rândul său în şapte state în lupta pentru obţinerea învestiturii republicane pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie. Lupta continuă în ambele partide, dar atât Clinton cât şi Trump au început deja să se atace reciproc tot mai des, un semn că se pregătesc pentru scrutinul din noiembrie.
Hillary Clinton a câştigat alegerile primare în Arkansas, Alabama, Tennessee, Georgia, Massachusetts, Virginia şi Texas, potrivit previziunilor televiziunilor din SUA după închiderea secţiilor de votare în aceste state, marţi seară. Ea a ieşit de asemenea învingătoare în arhipelagul Samoa (Americană n.r.).
La jumătatea maratonului electoral din cadrul „super-marţi”, în care 12 state trebuie să se pronunţe, contracandidatul ei democrat Bernie Sanders s-a impus în Vermont, unde este senator, dar şi în Oklahoma, Minnesota şi în Colorado, notează Agerpres.
Rezultatul lui Sanders este unul bun şi arată că lupta pentru învestitura democrată nu s-a terminat încă. Clinton domină însă ziua deoarece a câştigat în statele care oferă un număr mare de delegaţi precum Texas, Georgia, Massachusetts şi Virginia. În plus, senatoarea a arătat încă o dată că beneficiază de marea majoritate a voturilor alegătorilor afro-americani, fără care niciun democrat nu poate câştiga.
În discursul de la finalul zilei, Clinton şi-a îndreptat atacurile împotriva lui Donald Trump, arătând deja că se pregăteşte pentru scrutinul final din noiembrie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Trump „unificatorul”
Magnatul imobiliar Donald Trump şi-a confirmat statutul de favorit al taberei republicane, câştigând în şapte state unde mass-media americane au anunţat învingătorii, lăsând totuşi concurentului său Ted Cruz foarte importantul stat Texas, unde acesta este senator.
Trump conduce în cursa pentru nominalizarea republicană după ce a câştigat în Georgia, Virginia, Alabama, Massachusetts, Vermont, Arkansas şi Tennessee, în plus faţă de cele trei state unde a obţinut deja victoria înaintea acestei zile a alegerilor.
Texas, cel mai mare lot din această zi de „Super Tuesday” cu 155 de delegaţi în joc în tabăra republicană, este o victorie importantă pentru Ted Cruz, care a câştigat de asemenea în statul Oklahoma.
La finalul zilei, Cruz a subliniat că este cel mai important rival al lui Trump în cursa republicană şi a arătat că ceilalţi candidaţi trebuie să se retragă pentru a-i permite să se impună în faţa magnatului.
Marco Rubio a reuşit prima sa victorie în Minnesota pe care o va folosi drept argument pentru a continua lupta.
Trump a avut un ton diferit după anunţarea rezultatelor, notează BBC, mult mai puţin agresiv, cu bătaie spre scrutinul final din noiembrie.
Magnatul a anunţat că este un unificator, care va uni partidul republican, dar şi Statele Unite. Trump nu şi-a mai jignit rivalii republicani, sugerând că este deja câştigătorul alegerilor primare.
Ziua de marţi a adus primul test major pentru cadidaţii democraţi şi republicani care luptă pentru a obţine nominalizarea partidelor în vederea scrutinului prezidenţial din noiembrie.
12 state şi un teritoriu, în care trăiesc 83 de milioane de locuitori, au organizat alegeri primare, iar rezultatele ar putea clarifica cursa electorală.
Republicanii au votat în Alaska, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. 595 de delegaţi au fost în joc marţi, pragul pentru câştigarea nominalizării partidului fiind de 1.237.
Democraţii au votat în aceleaşi state, mai puţin Alaska, dar şi în Colorado şi în Samoa de Est. 865 de delegaţi au fost în joc, pragul pentru câştigarea nominalizării partidului fiind de 2.383.
Donald Trump: Mogulul cu gura mare care vrea să fie preşedinte
Donald Trump este candidatul care are cele mai mari şanse să câştige nominalizarea Partidului Republican în vederea scrutinului prezidenţial american din 8 noiembrie. Spaima establishmentului republican, care l-ar prefera pe Marco Rubio, Trump a ajuns în această poziţie în ciuda aşteptărilor şi după ce a jignit contracandidaţi în dreapta şi în stânga, în vreme ce a promovat un populism extrem cu accente de ură la adresa stăinilor.
Donald Trump, cel mai colorat miliardar american, a devenit în mod neaşteptat principalul candidat al republicanilor în cursa către Casa Albă. Şi asta în ciuda faptului că partidul, sau mai bine zis oamenii care conduc Partidul republican, nu vor să aibă de-a face cu el. Cine este însă Trump?
Fiul mogulului imobiliar Fred Trump, Donald s-a născut la New York şi a muncit în compania tatălui său pe care în cele din urmă a preluat-o şi a extins-o atât în ţară cât şi peste hotare.
„Turnurile Trump”, clădiri de birouri sau rezidenţiale se găsesc acum atât în New York cât şi Mumbai, Istanbul sau Filipine.
Trump şi-a extins imperiul şi în zona de divertisment şi a deţinut timp de mulţi ani concursurile Miss Universe, Miss USA şi Miss Teen USA, în vreme ce timp de 14 sezoane a prezentat celebra emisiu nea The Apprentice.
Forbes îi estimează averea la 4,5 miliarde de dolari, dar Trump spune că valorează de fapt 10 miliarde.
De la stânga la dreapta
Trump a fost un susţinător al Partidului Democrat şi a făcut şi donaţii pentru candidaţi ai acestui partid, dar în ultimii ani a început să susţină cauza republicană.
Şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a intra în politică şi în 2000 a şi intrat în cursa electorală pentru Casa Albă, drept candidat al Partidului Reformei.
Şi-a anunţat candidatura în iunie 2015, sub sloganul „Să facem America măreaţă din nou” şi a început să cultive un discurs al urii la adresa imigranţilor să să îşi jignească adversarii.
Ce susţine Donald Trump
Probabil cel mai populist candidat din cursa electorală americană, Trump şi-a schimbat în timpul vieţii opiniile şi alianţele politice. În cursul campaniei electorale, el s-a poziţionat la dreapta spectrului politic.
Donald Trump crede că cheltuielile guvernamentale trebuie reduse pentru a stopa creşterea deficitului.
La capitolul taxe, el susţine o reformare a sistemului, care ar duce la o reducere a impozitului pe venit pentru cei mai mulţi americani.
Trump vrea desfiinţarea Obamacare, planul actualului preşedinte, care a extins asigurările medicale pentru zeci de milioane de americani.
Trump şi politica urii
La capitolul imigraţie, Trump s-a exprimat cel mai dur. A anunţat că susţine deportarea tuturor migranţilor fără documente şi în general că este împotriva legalizării situaţiei migranţilor aflaţi în SUA.
A promis ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul şi a subliniat că se opune primirii refugiaţilor în SUA, ba mai mult, că susţine interzicerea accesului musulmanilor în ţară, măcar temporar. Toate acestea deşi, în treacăt fie spus, bunicul său s-a născut în Germania şi a emigrat în SUA.
În politica externă, Trump a criticat actuala abordare a administraţiei Obama în relaţie cu Iranul.
El a sugerat că SUA ar putea trimite militari pe front în lupta împotriva Statului Islamic şi a spus că Washingtonul ar trebui să lovească în producţia de petrol a organizaţiei teroriste – lucru pe care avioanele americane îl fac deja.
Trump a reuşit să şocheze chiar şi la capitolul strategie antitero, afirmând că SUA trebuie să ţintească şi familiile teroriştilor, fapte care, în esenţă, ar putea fi încadrate de fapt la crime de război.
Sursa: www.realitatea.net