Alegeri SUA. Donald Trump, învins de Ted Cruz în Iowa

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
02/02/2016, 08:08
Alegeri SUA. Donald Trump, învins de Ted Cruz în Iowa

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a castigat luni alegerile primare republicane in statul american Iowa, potrivit televiziunilor americane, citate de AFP, transmite Agerpres.

Miliardarul Donald Trump si senatorul Marco Rubio concureaza la mica distanta unul de altul pentru locul al doilea.

Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obtinut in jur de 28 % din voturi in acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecarui partid in cursa pentru presedintie.

In fata sustinatorilor sai, Ted Cruz – care a beneficiat de voturilor adeptilor Bisericii evanghelice (63 % dintre alegatori in Iowa) – si-a inceput discursul invocandu-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: ‘Viitorul presedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbysti, ci de popor, poporul american’.

‘Aceasta seara este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a sapte ani de compromis total in afara controlului Washingtonului’, a adaugat el.

Donald Trump, multa vreme in fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat indeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin pozitia sa antiimigratie si antimusulmana, a adoptat un ton neobisnuit de umil. El i-a multumit lui Ted Cruz, recunoscand ca nu este decat al doilea, si a lansat: ‘Sunt onorat, sunt onorat’. Miliardarul a mers pana acolo incat s-a intrebat in fata admiratorilor daca nu ar fi cazul sa-si cumpere o ferma in Iowa.

Tinta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc urmatoarele alegeri primare, in 9 februarie. El a promis victorie sustinatorilor sai, dar pe un ton mai umil decat de obicei: ‘Veti castiga atat de mult datorita mie incat va veti satura de atat castig’.

Marco Rubio a recunscut ca Ted Cruz a meritat victoria.

Ceilalti noua candidati sunt departe in urma lor: Ben Carson a primit putin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totusi in fata lui Jeb Bush, fiul si fratele fostilor presedinti George H. W. Bush si George W. Bush, care a adunat mai putin de 3 % din voturi.

Citiţi mai multe pe www.stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×