ALEGERI SUA 2016: Clinton îşi extinde avansul la 13% în faţa lui Trump

Mirela Apostol   
în Hotnews
13/07/2016, 08:18
ALEGERI SUA 2016: Clinton îşi extinde avansul la 13% în faţa lui Trump

Candidatul democrat prezumtiv la alegerile prezidenţiale din Statele Unite Hillary Clinton şi-a extins avansul asupra rivalului republican Donald Trump la 13% într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi, de la 10% la sfârşitul săptămânii trecute, relatează Reuters.

Sondajul efectuat între 8 şi 12 iulie arată că 46% dintre alegătorii probabili o sprijină pe Clinton, fost secretar de stat, în timp ce 33% pe Trump, un dezvoltator imobiliar celebru. Alţi 21% nu sprijină niciun candidat.

Comparativ, 45% ar fi votat pentru Clinton şi 35% pentru Trump în cinci zile până la 8 iulie.

Clinton, învestitura prezumtivă democrată, a condus în cele mai multe sondaje online naţionale din acest an. Ultima dată când Trump s-a apropiat de popularitatea lui Clinton a fost la începutul lunii mai, când ultimii săi doi rivali pentru nominalizarea republicană au renunţat la cursă şi liderii partidului au început să se alinieze în spatele campaniei sale, notează Reuters.

Trump, care este de aşteptat să devină oficial învestitura republicană la convenţia partidului săptămâna viitoare, a pierdut de atunci teren în sondaje în timp ce se luptă să-şi reorienteze campania de la nominalizarea republicană spre alegerile generale din 8 noiembrie.

În ultimele săptămâni, Trump s-a confruntat cu critici pentru afacerile sale din trecut, fiind de asemenea acuzat de liderii republicani că respinge acorduri comerciale internaţionale şi pentru promisiunile făcute de a împiedica imigraţia.

Clinton, între timp, a fost marcată de critici pentru modul în care ea a gestionat informaţii clasificate ca secretar de stat, mai aminteşte Reuters.

James Comey, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a declarat săptămâna trecută că fostul secretar de stat şi personalul ei au fost „extrem de neglijenţi” cu informaţiile sensibile, dar recomandă ca guvernul să nu înceapă urmărirea penală a lui Hillary Clinton.

Cu toate acestea, americanii au devenit din ce în ce mai pozitivi în legătură cu Clinton în această lună, cu jumătate dintre alegătorii probabili care afirmă acum că au o părere favorabilă despre ea, potrivit sondajului, de la 46% la 1 iulie, mai notează Reuters.

Aproximativ 60% dintre ei au o părere nefavorabilă despre Trump, comparativ cu 58% la 1 iulie.

Sondajul Reuters/Ipsos a intervievat 1.146 de alegători probabili în Statele Unite continentale, Alaska şi Hawaii. El are o marjă de eroare de plus minus 3%.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×