Alegeri Prezidențiale: Cum se ajunge în turul secund al scrutinului. Ce pași trebuie îndepliniți

Alegeri Prezidențiale: Cum se ajunge în turul secund al scrutinului. Ce pași trebuie îndepliniți
Cum se ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România *foto: digi24.ro

Alegerile prezidențiale din 2019 au loc în luna noiembrie a acestui an. Primul tur a început deja încă de vineri, 8 noiembrie, în Diaspora, a continuat pentru românii din străinătate și pe 9 și 10 noiembrie. De asemenea, pe 10 noiembrie vor intra la vot și românii din țară. În total, peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot vor putea să își exprime opinia la aceste alegeri. Cu toate acestea, tranșarea votului într-un singur tur este foarte greu de imaginat.

De ce alegerile prezidențiale vor merge, cel mai probabil, în două tururi

Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, este văzut drept un mare favorit în sondaje. Unele l-au dus chiar și la 45%, iar astfel s-a înfiripat în mintea susținătorilor săi că ar putea câștiga chiar din primul tur. Cu toate acestea, această ipoteză este una aproape imposibil de materializat. Asta pentru că în Constituție este stipulat următorul lucru:

„Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrisi în listele electorale”, se arată în Articolul 81 din Constituție, în alineatul 2. Asta înseamnă că orice candidat ar trebui să adune măcar 50%+1 din totalul voturilor. Cum Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că sunt înscriși în Registrul Electoral nu mai puțin de 18.963.792, asta înseamnă că Klaus Iohannis ar trebui să adune aproape 9,5 milioane de voturi, o sumă la care este extrem de greu de crezut că ar putea să ajungă actualul lider de la Cotroceni.

Cine merge în turul doi al alegerilor prezidențiale

De acest lucru putem fi siguri doar și dacă urmărim cifrele din turul 2 al alegerilor prezidențiale, atunci când președintele Iohannis a câștigat cu 6.288.769 voturi, la o prezență de 11.719.344 de oameni. O singură dată s-au câștigat alegerile prezidențiale din România într-un singur tur. Este vorba despre primele alegeri, din 1990, când Ion Iliescu a adunat peste 12,2 milioane de voturi, adică aproximativ 85% din sufragii.

Astfel, mai mult ca sigur vom avea parte de alegeri în două tururi la aceste prezidențiale, ceea ce înseamnă că urmează să îi vedem la lucru pe cei care vor ieși pe primele două locuri în urma alegerilor prezidențiale din acest an. Turul 2 are loc în România, pe 24 noiembrie și în Diaspora, în perioada 22-24 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×