Alegeri locale în Ungaria: partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta și marile orașe

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
14/10/2019, 17:13
Alegeri locale în Ungaria: partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta și marile orașe
Partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta în alegerile locale din Ungaria *foto: hepta.ro

Alegerile locale din Ungaria au arătat încă o dată erodarea pe care o suferă populiștii în Europa și nu numai. Astfel, partidul Fidesz, de orientare naţional-conservatoare, condus de premierul maghiar Viktor Orban, a fost învins duminică în alegerile locale în mai multe orașe mari, inclusiv în capitala Budapesta, acolo unde opoziţia s-a unit în jurul unui singur candidat, de centru-stânga.

Înfrângeri pentru partidul lui Viktor Orban la alegerile locale din Ungaria

După numărarea a 82% din voturi, candidatul comun al opoziției pro-europene, Gergely Karacsony, în vârstă de 44 de ani, adunase 51% din voturi. Asta în timp ce actualul primar al Budapestei, Istvan Tarlos, adunase 44%. Astfel, politicianul Fidesz în vârstă de 71 de ani, care era primar al capitalei Ungariei din 2010, a recunoscut înfrângerea și și-a sunat adversarul pentru a-l felicita, arată theguardian.com.

În fața unei mulțimi numeroase, Karacsony a promis că „vom scoate orașul din secolul al XX-lea și în vom duce în secolul XXI. Budapesta va fi liberă și verde, o vom aduce înapoi Europei”. Mai mult, noul primar al capitalei Ungariei a comparat victoria pe care a obținut-o în alegerile locale din țara sa cu victoria obținută de opoziție în Turcia, în special în marile orașe precum Istanbul sau Ankara. „Istanbul a votat împotriva unui regim agresiv și iliberal care în mare măsură se aseamănă cu cel al lui Orban”, a spus noul primar al Budapestei.

Partidul lui Viktor Orban a pierdut Budapesta în alegerile locale din Ungaria
Gergely Karacsony este primarul surpriză al Budapestei, după alegerile locale din Ungaria *foto: reuters.com

Înfrângeri dure în marile orașe pentru partidul lui Viktor Orban

De asemenea, partidele de opoziție sunt pe care să câștige și majoritatea în Adunarea Generală de la Budapesta. Astfel, aceștia vor da 17 membri, față de numai 14 delegați ai partidului lui Viktor Orban.  Budapesta este casa pentru aproximativ o cincime din populația de 10 milioane a Ungariei, dar generează mai mult de o treime din producția sa economică.

Însă Orban nu a pierdut doar Budapesta. Potrivit rezultatelor parțiale publicate duminică seară de Biroul Electoral Naţional, opoziția se află, de asemenea, în frunte în 10 dintre cele mai mari 23 de orașe ale țării, în timp ce Fidesz va păstra un număr mare de primării în orașele mici.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×