Ai credit în FRANCI ELVEŢIENI? Asta e ŞANSA ta! Decizie în PREMIERĂ a Tribunalului Bucureşti

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
05/07/2015, 08:22
Ai credit în FRANCI ELVEŢIENI? Asta e ŞANSA ta! Decizie în PREMIERĂ a Tribunalului Bucureşti

Decizie in premiera a Tribunalului Bucuresti care, in procesul dintre un client si banca, a decis sa inghete cursul francului elvetian la nivelul de la data acordarii creditului, adica la 1 leu si 88 de bani pentru un franc. Practic, cursul acceptat de magistrati este la mai putin de jumatate fata de cel de astazi, stabilit de BNR.

Decizia Tribunalului Bucuresti spune ca anumite clauze din contract sunt abuzive. Este vorba in primul rand de clauzele care spun ca pe intreaga durata a creditului plata ratelor se va face la cursul zilei.

Codrut Avram, avocat: „Clauzele referitoare la riscul valutar, in sensul ca banca introdusese in contract clauze care faceau ca acest risc sa fie in totalitate suportat de consumator.”

Asa incat instanta „dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF”. De asemenea, impune reclacularea ratelor „de la data semnarii contractului ori pana la sfarsitul perioadei de contractare” si obliga banca sa restituie diferentele incasate in plus si cu dobanda aferenta. Acelasi lucru se va intampla si cu comisionul de acordare, de 6300 de franci.

Codrut Avram, avocat: „Clientul va primi cateva zeci de mii de CHF transformati in lei si va putea sa plateasca ratele la cursul de 1 leu si 88 de bani pentru un CHF.”

Aceasta decizie a instantei poate fi invocata in alte zeci de mii de cazuri, spune avocatul.

Sursa: stirileprotv.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×