Locuinţele noastre, de cinci ori mai poluate decât aerul din exterior. Cum să păstrezi aerul curat!

Filon Stan    Claudia Mîţoi   
în Hotnews
08/10/2017, 00:01
Locuinţele noastre, de cinci ori mai poluate decât aerul din exterior. Cum să păstrezi aerul curat!

Locuinţele noastre sunt de cinci ori mai poluate decât mediul din exterior, potrivit cercetătorilor. Deşi afară sunt maşini care poluează aerul, fabrici, uzine care fiecare aruncă în aer mii de substanţe nocive, casa noastră este mai poluată, mai ales pe timp de iarnă.

Iata 4 sfaturi oferite de specialiştii Oprah.com pentru a putea îmbunătăţi calitatea aerului din casa ta.

1. Acordă o atenţie sporită produselor de curăţat

Potrivit unui studiu realizat în 2012 de EWG (Environmental Workin Group), o organizaţie de cercetare non-profit, 53% din peste 2.100 de produse de curăţare, conţineau substanţe precum hidroxidul de sodium sau hidroxidul de potasiu, compuşi care pot afecta plămânii. În plus 20% dintre aceste produse conţineau substanţe cancericene precum formaldehidele. “Din păcate, chiar şi unii producători de produse “naturale” omit să treacă pe listă toate ingredientele”, a declarat dr. Rebecca Sutton, chimist specialist in contaminarea mediului la EWG. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea programul şi rezultatele din celelalte jocuri din preliminariile CM 2018! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

Aer curat în casă! Fii suspicios în ceea ce priveşte mirosurile

2 Nimeni nu-şi doreşte o casă urât mirositoare, însă unele odorizante conţin ftalaţi (compusi chimici care elimină mirosurile dintr-o încăpere) şi arome artificiale care pot afecta sistemul endocrin, cu potenţial de risc în apariţia cancerului la sân. Într-un studiu realizat în 2012, publicat în Jurnalul de Sănătate a Mediului Înconjurător, s-a descoperit că din peste 200 de produse des utilizate în gospodării (de la detergent la dezinfectante pentru mâini) cantitatea cea mai mare de arome artificiale se găseşte în odorizantele de cameră. Este mai bine să ai în casă plante frumos mirositoare, precum rozmarinul, de exemplu.

3. Ţine o fereastră deschisă

Chiar dacă ai aparate care îţi purifică aerul, ele elimină doar particule precum praful şi fumul, însă nu elimină gaze periculoase. Aerisirea este cea mai bună cale de a elimina substanţele chimice din casa ta. Chiar şi pe timpul iernii, merită să plăteşti puţin mai mult la căldură, decât să plătesti mai scump, cu sănătatea ta. Deschide cel putin 10 minute fereastra de mai multe ori pe zi, sau dacă poţi ţine una cât mai mult deschisă. Dacă stai pe o stradă foarte algomerată ca trafic, deschide fereastra noaptea.

4. Cumpără-ţi plante în ghiveci

Cercetătoarii de la NASA au descoperit că frunzele şi rădăcinile anumitor plante pot ajuta la filtrarea aerului din casă, curăţând astfel încăperea de substanţe chimice precum formaldehidel şi amoniacul. Cele mai bune plante care “detoxifiază” aerul în cameră sunt feriga de Boston, crizantemele în ghiveci şi palmierul-bambus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×