Autoritatea Electorală Permanentă – AEP derulează un proiect prin care vor să implementeze sistemul de vot electronic și prin internet în anul 2024, an în care toate rundele de alegeri vor fi organizate în decursul aceluiași an.
AEP susține că măsura este una prevăzută la nivelul întregii Uniuni Europene, doar că până acum un singur stat, Estonia, a implementat sistemul votului prin internet.
AEP promite că vom putea vota pe internet la alegerile din 2024
Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Buică – Mitulețu, a fost cel care a făcut anunțul:
„Autoritatea este într-un proiect de e-guvernare. Deşi toate statele (UE) aveau obligaţia pentru a introduce sistemul de vot electronic şi votul pe internet, avem în acest moment un singur stat Estonia care are aşa ceva, iar noi avem ca plan pentru 2024, anul în care vor fi toate alegerile în acelaşi an, locale, europarlamentare, prezidenţiale şi parlamentare, astfel încât să implementăm acest sistem de vot”.
De asemenea, președintele AEP a spus că în luna ianuarie 2020, autoritatea va propune modificări în legea electorală pentru ca votul electronic și cel prin internet să fie disponibile în anul 2024: „Prin modificările legislative pe care le vom propune în ianuarie vom fi, zic eu, primul stat, dacă până în 2024 nu vor fi şi alte state, care va aplica cu adevărat sistemul de vot electronic şi vot pe internet”, a mai spus Florin Buică – Mituleţu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Alegerile prezidențiale din 2019, primele cu vot prin corespondență
Votul prin internet ar fi o noutate pentru România și s-ar înscrie în lista măsurilor noi pe care le-au luat autoritățile pentru a mări prezența la vot. Astfel, la prezidențiale românii din Diaspora au avut trei zile în care să vină la vot, fapt ce a dus la o prezență record a românilor din străinăitate la urne, de peste 900.000!
De asemenea, cei care au solicitat au putut să voteze și prin corespondență. În primul tur au votat prin această metodă aproape 25.000 de români, iar în turul secund 17.503!