Adio, „pisi” sau „păpușă”! Amenzi usturătoare pentru cei care hărțuiesc femeile pe stradă

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
13/05/2018, 12:56
Adio, „pisi” sau „păpușă”! Amenzi usturătoare pentru cei care hărțuiesc femeile pe stradă

Adio, „pisi” sau „păpușă”! Senatul României a adoptat, în aprilie 2018, o propunere legislativă pentru completarea Legii 202/2002. Propunerea privește egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Până la momentul adoptării acestei legi, în România există doar pedepse penale pentru faptele de hărţuire. Cu alte cuvinte, hărţuirea în public sau privat nu este pedepsită decât penal.

Formele considerate mai uşoare, precum hărţuirea stradală, căreia îi cad victime mii de femei – pipăitul, fluieratul, adresarea de apelative precum „păpuşă”, „pisi”, propuneri cu diverse conţinuturi obscene etc. -, nu sunt încadrate de legea penală, iar Codul Civil nu prea oferă instrumente pe care polițiștii le-ar putea aplica în astfel de cazuri.

Adio, „pisi” sau „păpușă”! Amenzi usturătoare pentru cei care hărțuiesc femeile pe stradă

În curând, practicile enumerate vor putea fi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 de lei, la 100.000 de lei.

„Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat. Săvârşirea în public de acte de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, definite conform prezentei legi, constituie circumstanţă agravantă”, se arartă în noul text, prin care se modifică legea 202/2002.

Constatarea şi sancţionarea faptelor enumerate mai sus se va face, potrivit propunerii legislative, şi de către Ministerul Afacerilor de Interne prin ofiţerii şi subofiţerii din cadrul său, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor articolului citat.

De precizat că propunerea legislativă prevede că sancţionarea contravenţională nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor.

Pentru a dobândi caracter de lege, proiectul adoptat de Senat are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, iar ulterior trebuie semnat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: www.3dots.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×