Actrița Asuncion Balaguer, una dintre cele mai cunoscute din Spania, a murit la vârsta de 92 de ani

Dan Suta   
în Stiri mondene
23/11/2019, 16:40
Actrița Asuncion Balaguer, una dintre cele mai cunoscute din Spania, a murit la vârsta de 92 de ani
Actrița Asuncion Balaguer a murit la vârsta de 92 de ani. Sursa foto: lavanguardia.com

Actrița Asuncion Balaguer s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Artista a fost președinta AISGE, cea mai importantă asociație a actorilor din Spania, văduva mai cunoscutului Francisco Rabal, un alt mare actor cunoscut sub numele Paco Rabal.

Asuncion Balaguer a murit la vârsta de 92 de ani

Organele actriței au cedat ieri în reședința unde locuia actrița, în Cercedilla din comunitatea madrilenă. Actrița a avut roluri diversificate. A jucat în piese de teatru, în producții de succes difuzate pe micile ecrane și în filme.

Asuncion a fost cunoscută ca matriarha unei generații întregi de actori și cineaști spanioli. A luat mai multe premii de-a lungul carierei sale, printre care unul acordat în cadrul Festivalului cinematografic de la Malaga, Max de Honor și cel oferit de Uniunea actorilor în 2010 și 2013.

Și-a cunoscut soțul, pe marele actor Francisco Rabal, la filmările pentru pelicula „Perseguidos”

Asuncion Balaguer s-a născut în Manresa, Catalonia, în anul 1925, într-o familie de burghezi catalani. A fost eleva Martei Grau în cadrul Institutului Teatral din Barcelona înainte să se înmatriculeze la Facultatea de Litere și Filosofie din orașul lui Gaudi.

A debutat pe scenă în anul 1940 într-o piesă scrisă de Lope de Vega, regizată de Arturo Carbonell. Printre rolurile cu care s-a remarcat a fost cel din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare.

Pe scena din Madrid a debutat după 7 ani în care a jucat în capitala regiunii catalane. Acolo l-a cunoscut pe Francisco Rabal. Relația lor s-a închegat pe perioada filmărilor la pelicula „Perseguidos” (1952), o dramă a lui Jose Luis Gamboa. În acel an s-au căsătorit.

Asuncion a jucat în multe seriale de succes, difuzate de televiziunile generaliste din Spania. În ultimii ani a putut fi văzută în „Gran Hotel” și„La que se avecina”. Printre ultimele colaborări se numără producția „Los misterios de Laura… Olmos y Robles”.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×