Actrița Asuncion Balaguer, una dintre cele mai cunoscute din Spania, a murit la vârsta de 92 de ani

Dan Suta   
în Stiri mondene
23/11/2019, 16:40
Actrița Asuncion Balaguer, una dintre cele mai cunoscute din Spania, a murit la vârsta de 92 de ani
Actrița Asuncion Balaguer a murit la vârsta de 92 de ani. Sursa foto: lavanguardia.com

Actrița Asuncion Balaguer s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Artista a fost președinta AISGE, cea mai importantă asociație a actorilor din Spania, văduva mai cunoscutului Francisco Rabal, un alt mare actor cunoscut sub numele Paco Rabal.

Asuncion Balaguer a murit la vârsta de 92 de ani

Organele actriței au cedat ieri în reședința unde locuia actrița, în Cercedilla din comunitatea madrilenă. Actrița a avut roluri diversificate. A jucat în piese de teatru, în producții de succes difuzate pe micile ecrane și în filme.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Asuncion a fost cunoscută ca matriarha unei generații întregi de actori și cineaști spanioli. A luat mai multe premii de-a lungul carierei sale, printre care unul acordat în cadrul Festivalului cinematografic de la Malaga, Max de Honor și cel oferit de Uniunea actorilor în 2010 și 2013.

Și-a cunoscut soțul, pe marele actor Francisco Rabal, la filmările pentru pelicula „Perseguidos”

Asuncion Balaguer s-a născut în Manresa, Catalonia, în anul 1925, într-o familie de burghezi catalani. A fost eleva Martei Grau în cadrul Institutului Teatral din Barcelona înainte să se înmatriculeze la Facultatea de Litere și Filosofie din orașul lui Gaudi.

A debutat pe scenă în anul 1940 într-o piesă scrisă de Lope de Vega, regizată de Arturo Carbonell. Printre rolurile cu care s-a remarcat a fost cel din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare.

Pe scena din Madrid a debutat după 7 ani în care a jucat în capitala regiunii catalane. Acolo l-a cunoscut pe Francisco Rabal. Relația lor s-a închegat pe perioada filmărilor la pelicula „Perseguidos” (1952), o dramă a lui Jose Luis Gamboa. În acel an s-au căsătorit.

Asuncion a jucat în multe seriale de succes, difuzate de televiziunile generaliste din Spania. În ultimii ani a putut fi văzută în „Gran Hotel” și„La que se avecina”. Printre ultimele colaborări se numără producția „Los misterios de Laura… Olmos y Robles”.

 

 

 

Închide ×