Actorul Anton Tauf, de la Teatrul Național din Cluj, a murit

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
21/11/2018, 09:49
Actorul Anton Tauf, de la Teatrul Național din Cluj, a murit GALERIE FOTO
A murti actorul Anton Tauf! Avea 72 de ani

A murit actorul Anton Tauf, de la Teatrul Naţional din Cluj, după ce s-a luptat timp de mai mulţi ani cu o boală cumplită. Acesta a vrea 72 de ani şi este acum plâns de întreaga lume a teatrului românesc.

Anton Tauf a fost un actor şi regizor român, care s-a născut pe 18 aprilie 1946, la Baia Mare. A fost director al Teatrului Naţional din Cluj în perioada 1992 – 1993 şi director al Teatrului Dramatic de la Baia Mare între anii 1995 şi 2002- A studiat în cadrul Institutului de Artă teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi a cucerit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în cadrul spectacolului „Barrymore” de William Luce, în regia lui Tudor Lucanu, de la festivalul de Teatru Scurt, de la Oradea, în urmă cu cinci ani de zile.

A murit actorul Anton Tauf

Justin Ceuca, fost secretar literar la Naționalul clujean, i-a făcut portretul lui Anton Tauf: „Era idealistul. Postura lui era aceea a nobleţii, care implica o perspectivă elevată asupra existenţei, a destinului de artist. Anton Tauf făcea o selecţie a rolurilor care i se propuneau. După câte ştiu a refuzat un rol de film. (…) Lucra cu predilecţie cu regizorii cu care îşi descoperise afinităţi”.

Actorul Anton Tauf, de la Teatrul Național din Cluj, a murit
Actorul Anton Tauf, de la Teatrul Național din Cluj, a murit

„Îi datorez câteva dintre momentele semnificative ale muzicilor mele. Nu-mi pot închipui cum ar fi arătat „Cântece fără dragoste“ sau „Cântecele nomade“, acestea scrise pe versurile lui Cezar Baltag, fără sunetul inconfundabil al vocii sale. Sonete eminesciene, un poem de Matei Călinescu și texte de Camil Petrescu pentru Oratoriul au fost momente privilegiate ale ultimului nostru concert“, spune compozitorul Cornel Ţăranu.

A fost căsătorit cu artista Judith Hirsch, cu care a avut un băiat, Anton Tauf, în 1977. Acesta era scriitor, iar în 2015 a încetat din viaţă. La filmmografia actorului Anton Tauf menţionăm Viforniţa (1973), Ultima frontieră a morţii (1979), Miracolul (1988), Încrederea (1984), Transilvania (2006), Feedback (2006).

Anton Tauf a colaborat cu mai mulţi actori şi regizori, dintre care îi amintim pe György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija, Mona Chirilă, Anca Bradu, Tudor Lucanu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×