Acoperământul Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi sfântă

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
01/10/2019, 09:06
Acoperământul Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi sfântă
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea zilei de azi. Sursa foto: telegram.ro

Astăzi este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Femeile de la țară, căsătorite sau văduve, ori copiii dau de pomană o serie de preparate culinare sau diferite obiecte. Sărbătoarea are o mare semnificație și pentru românii care locuiesc în mediul rural.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții, obiceiuri și sfaturi

Sărbătoarea amintește de arătarea Fecioarei Maria de la biserica din Vlaherne, Istanbulul de azi. Respectiva biserică, dedicată Preacuratei, există și astăzi și este loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. Pe 1 octombrie 911, deasupra cerului din Vlaherne s-a arătat Fecioara Maria care plângea și se ruga pentru oameni, acesta fiind una dintre arătările consemnate de lumea creștină, aceasta având loc cu mult înaintea celei de la Fatima, din Portugalia.

În ziua Acoperământului Maicii Domnului se dă de pomană colivă, prăjiturele fără creme, fursecuri făcute în casă, haine pe care nu le mai folosim, obiecte necesare celor amărâți, ulei, făină, zahăr sau fructe de sezon (gutui, nuci). În termeni populari, aceasta sărbătoare se numește Procroave.

acoperământul maicii domnului
Sărbătoarea marchează sfârșitul sezonului agricol și pregătirea pentru iarnă. Sursa foto: româniatv.net

Se dau de pomană preparate culinare diversificate, inclusiv cele specifice nunților

În ziua de 1 octombrie se face pregătirea ogoarelor pentru iarnă, iar pământul este acoperit de brumă. Fetele se roagă pe 1 octombrie pentru a avea sănătate și o căsnicie și o familie trainice. De asemenea, fetele care vor să aibă părul bogat și frumos se roagă Fecioarei Maria pentru podoaba lor capilară.

Până la prânz se ține post. Se consumă doar ceaiuri, covrigi frământați fără lapte sau, cei care sunt mai rezistenți consumă doar apă. Pe 1 octombrie se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Fecioarei Maria. Tot în această zi se dau de pomană preparate care se pun pe masă la nunți, căci azi e ziua în care fetele simulează căsătoria. Acestea sunt împodobite ca pentru ziua măritișului pentru a avea parte de o căsnicie de lungă durată și fericită.

Printre preparatele care se dau de pomană copiilor, pentru ca aceștia să crească mari și viguroși, bătrânele trebuie să le dea plăcințele cu mere sau cu dovleci.

Iată și rugăciunea nodurilor, cea pe care creștinii o spun către Fecioara Maria pentru a avea parte numai de lucruri bune: „O, Mamă prea iubită şi Preasfântă Fecioară Maria, Tu care desfaci „nodurile” ce îi sufocă pe copiii Tăi, întinde-ţi mâinile milostive spre mine. Îţi încredinţez astăzi acest „nod” (numim necazul) şi toate consecinţele negative. Îţi dau acest „nod” care mă chinuie, mă face nefericit şi mă împiedică să mă unesc cu tine şi cu Fiul Tău, Mântuitorul meu. Cred cu tărie că poţi să desfaci acest „nod” pentru că Domnul Isus îţi dă întreaga putere. Tu eşti Mama mea, ştiu că vei face aceasta pentru că mă iubeşti cu însuşi iubirea Lui Dumnezeu. Maica Domnului, care desfaci „nodurile” vieţii mele, roagă-te pentru mine! Îţi mulţumesc, Măicuţa mea preaiubită!”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×