Poveste incredibilă cu un oltean! Lua pâine pe datorie, dar avea în casă un obiect cu o valoarea inestimabilă!

Filon Stan    Claudia Mîţoi   
în Galerie foto
29/11/2017, 12:45
Poveste incredibilă cu un oltean! Lua pâine pe datorie, dar avea în casă un obiect cu o valoarea inestimabilă! GALERIE FOTO

Poveste de film cu un oltean amărât lipit pământului, care a ţinut în casă cu o brăţară dacică veche de 2000 de ani! Vestigiul a servit drept jucărie pentru fiica bărbatului, în vârstă de doi ani. VEZI MAI MULTE IMAGINI SUS, ÎN GALERIA FOTO!

Totul a început în urmă cu doi ani, când Florin Stănciucu, în vârstă de 27 de ani, s-a hotărât să facă un gard casei părinteşti în care locuieşte cu părinţii săi, cu soţia şi cei doi copii ai săi, dar şi cu fratele şi familia acestuia.

A stat cu brăţara dacică în casă doi ani! A fost jucăria copilului

În timp ce săpa, bărbatul a găsit brăţara din aur de 24 karate, de peste 100 grame, care se presupune că ar avea 2.000 de ani, valoarea nefiind încă stabilită. Bărbatul i-a pasat descoperirea direct mezinei familiei, care s-a jucat ani de zile cu ea. Între timp, brăţara a suferit şi mici accidente, în urma cărora s-a şi rupt. 

 „Nu am luat în seamă ce poa’ să fie sau ce valoare poa’ să aibe. Am găsit-o acum doi ani, dintre care o vreme a fost jucăria lu’ fie-mea. Şi acum am arătat-o din nou şi la alte persoane şi a auzit şi poliţia de ea, dar ştia şi poliţia, că mai spusesem. A venit poliţia la mine că dacă vreu eu să declar obiectul, şi le-am spus – da, dom’ne, bineînţeles că vreau, cum să nu vreau, şi aşa nu cred că are vreo valoare“, a povestit bărbatul pentru adevărul.ro.

„Dacă nevastă-mea a pus-o acolo unde a pus-o, uitasem de ea, puteam s-o pierd de 10 ori. Acum a dat de ea şi o luasem la analizat, cu bătrâni, cu vecini, întrebam şi eu – bă, nene, ai mai văzut aşa ceva, ce-ar putea fi? Dar n-am ştiut niciodată că sunt cel mai bogat om din sat, când eu sunt sărac lipit, vai de mama mea, cumpăr pâine pe datorie. Vă daţi seama, am doi copii mici, doar eu lucrez…“, mai povesteşte bărbatul.

A stat cu brăţara dacică în casă doi ani, dar nu va primi niciun leu 

Din vorbă-n vorbă, a aflat şi poliţia, care a venit la casa bărbatului şi l-a întrebat dacă vrea s-o declare. acesta a fost de acord, iar brăţara a fost luată de oamenii legii şi trimisă unor specialişti. Norocosul-ghinionist oltean însă nu va primi nici măcar un leu de pe urma descoperirii făcute de el, deoarece legea spune că recompenda vine doar dacă respectiva persoană declară descoperirea făcută în termen de 72 de ore.

„În urma examinării brăţării, s-a stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de K, cântăreşte 108 g, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice. Întrucât brăţara ar putea face parte din Patrimoniul Naţional Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, care urmează să se pronunţe asupra veridicităţii acesteia“, a transmis IPJ Olt.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×