A murit regizorul Stanley Donen, câștigător la Oscar și creatorul musicalului Singing in the Rain

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
24/02/2019, 11:46
A murit regizorul Stanley Donen, câștigător la Oscar și creatorul musicalului Singing in the Rain GALERIE FOTO
A murit regizorul Stanley Donen

Lumea filmului este în doliu. A murit regizorul Stanley Donen, câștigător la Oscar și creatorul musicalului Singing in the Rain. Informația a fost confirmată pentru Chicago Tribune de unul dintre fiii lui. Regizorul s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani.

Regizorul Stanley Donen a fost ultimul reprezentant al epocii de aur a Hollywoodului. El nu a fost niciodată nominalizat la Oscar, însă a primit un trofeu onorific din partea Academiei Americane de Film în 1998, în semn de apreciere pentru întreaga sa activitate marcată de graţie, eleganţă, inteligenţă şi inovaţie vizuală. Printre creațiile sale se numără musicalul Seven Brides for Seven Brothers (1954), comedii precum Indiscreet (1958), Charade (1963), dar şi videoclipul pentru Lionel Richie – Dancing on the Ceiling (1986).

A murit regizorul Stanley Donen

Filmele lui Stanley Donen au devenit referințe în lumea cinematorgrafică la scurt timp după lansarea lor, deși regizorul a fost criticat deseori că favorizează stilul și nu substanța. Filmul său Singing in the Rain este considerat cel mai bun musical realizat vreodată la Hollywood. A regizat și Funny Face (1956) cu Audrey Hepburn şi Fred Astaire, dar și Bedazzled (1967), cu Peter Cook şi Dudley Moore, care nu au avut prea mare succes în momentul în care au fost lansate, însă au fost apreciate mai târziu, iar pentru ultimul dintre aceste pelicule s-a făcut un remake în anul 2000.

Stanley Donen a câștigat un Oscar onorific
Stanley Donen a câștigat un Oscar onorific

A mai regizat Two for the Road (1967) și Blame It On Rio (1984) și a debutat pe Broadway în 1993 cu The Red Shoes. Regizorului i-a fost dedicat documentarul Stanley Donen: You Just Do It, lansat în anul 2010. Stanley Donen a fost căsătorit de cinci ori și avut o relaţie de lungă durată cu scenarista şi regizoarea Elaine May. Cineastul a avut trei copii: Josh Donen, producător al serialului House of Cards, Mark Donen şi Peter Donen, supervizor de efecte vizuale.

Regizorul Stanley Donen a murit la vârsta de 94 de ani. Informația a fost confirmată pentru Chicago Tribune de unul dintre fiii lui.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×