A murit cosmonautul Alexei Leonov, primul „pieton spațial” și un pionier al zborului în spațiu

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/10/2019, 17:24
A murit cosmonautul Alexei Leonov, primul „pieton spațial” și un pionier al zborului în spațiu
A murit cosmonatului Alexei Leonov, primul „pieton spațial” *foto: space.com

Tragedie în lumea științei, dar și în Rusia. Asta după ce a trecut în neființă cosmonautul Alexei Leonov, comandatul primei misiuni comune în spațiu a URSS și Statele Unite, numită Apollo – Soyuz, în 1975, dar și primul om care a efectuat o ieșire în spațiu, în 1965. Leonov a murit vineri, la Moscova, la vârsta de 85 de ani, au anunțat cei de la space.com.

A murit cosmonautul Alexei Leonov, unul dintre pionierii zborului în spațiu

La 19 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde. Astfel a primit porecla de primul „pieton spaţial”. El s-a îndepărtat prudent, la doi-trei metri de navă. Orbit de Soare, în pofida vizierei sale aurii, el a fost ţinut în siguranţă cu ajutorul unui cablu prins de nava sa. „Iată, încerc”, a zis Leonov, când a ieșit din nava spaţială.

„Era atât de liniște încât îmi auzeam bătăile inimii. Eram înconjurat de stele și pluteam fără prea mult control. Nu o să uit niciodată acest moment. Am simțit și o responsabilitate imensă”, ar fi spus Leonov, după momentul istoric. Operaţiunea a durat în total 20 de minute, dintre care 12 minute în întregime în afara Voskhod-2.

A murit cosmonatului Alexei Leonov, primul „pieton spațial”
A murit cosmonatului Alexei Leonov, primul „pieton spațial” *foto: space.com

Alexei Leonov, un prieten apropiat al lui Iuri Gagarin

Alexei Leonov a fost şi un apropiat al primului om care a ajuns în spaţiu şi pe orbita Pământului, compatriotul său Iuri Gagarin. Atunci când acesta din urmă a murit într-un accident de avion, pe 27 martie 1968, lângă Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la faţa locului.

Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marţi la Moscova, a anunţat Centrul de pregătire a cosmonauţilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×