A murit cântărețul Johnny Clegg. Pentru ce era cunoscut

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
17/07/2019, 12:43
A murit cântărețul Johnny Clegg. Pentru ce era cunoscut
A murit Johnny Clegg la vârsta de 66 de ani. Sursa foto: hepta.ro

Cântărețul Johnny Clegg a murit ieri la vârsta de 66 de ani, scrie presa internațională. Acesta suferea de cancer pancreatic, boală cu care se lupta de mai mulți ani. A fost diagnosticat cu această maladie în anul 2015 și, în ciuda tratamentelor pe care le-a urmat, nu a reușit să supraviețuiască. Artistul și-a dat ultima suflare în Johannesburg, Africa de Sud.

Johnny Cleg, o legendă a muzicii sud-africane, a murit de cancer pancreatic

Clegg a fost supranumit Zulu Alb și era cunoscut pentru lupta împotriva discriminării rasiale. În anul 1994, acesta a avut cea mai puternică voce împotriva apartheidului din Africa de Sud și a fost unul dintre cântăreții apreciați inclusiv de fostul lider politic Nelson Mandela. Johnny Clegg a reușit să se impună nu doar în temele sensibile pentru societate, ci și în muzică.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

A combinat perfect elementele tribale cu muzica europeană, fiind cel care a propulsat genul zulu pe piața muzicii internaționale. Cea mai cunoscută piesa a sa s-a numit „Asimbonanga”, care a fost lansată în anul 1987. Melodia a fost dedicată lui Nelson Mandela, care atunci se afla în închisoare pentru că a deranjat regimul politic al Africii de Sud.

Legătura specială cu Mandela. I-a cântat la înmormântare în anul 2013

Peste ani, Mandela avea să devină primul președinte de culoare al Africii de Sud, însă chiar și după ce a ajuns la putere a fost în continuare contestat de mare parte din societate și de lupii din politica africană care apăreau discriminarea rasială. Clegg a fost invitat să cânte inclusiv la ceremonia de înmormântare a lui Mandela în anul 2013.

Clegg a debutat în muzică cu trupa Juluka, bandă pe care a format-o cu africanul Sipho Mchunu. Muzica lui a fost interzisă la radio, iar concertele sale live au fost persecutate de cei care se opuneau discursurilor anti-apartheid.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×