A murit Albert Uderzo, creatorul celebrelor personaje Asterix și Obelix! Avea 92 de ani

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 16:34
A murit Albert Uderzo, creatorul celebrelor personaje Asterix și Obelix! Avea 92 de ani
Alberto Uderzo, creatorul personajelor Asterix și Obelix, s-a stins din viață la 92 de ani. Sursa foto: BBC

O veste tristă a căzut ca un trăsnet asupra întregii suflări a culturii franceze, pentru că s-a stins din viață unul dintre cei mai seamă reprezentanți ai săi. Este vorba despre Albert Uderzo, nimeni altul decât caricaturistul care în 1959 a creat celebrele personaje Astérix​ și Obelix, alături de bunul său prieten și coleg Rene Goscinny.

Ne-a părăsit caricaturistul care a dat viață personajelor Asterix și Obelix

Uderzo s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, în locuința sa din orașul Neuilly-sur-Seine, în urma unui infarct miocardic, anunțul fiind făcut de soțul fiicei sale. Potrivit acestuia, marele artist francez nu avea probleme grave de sănătate, însă în ultimele zile începuse să acuze stări de oboseală.

Albert Uderzo a murit în somn în casa sa din Neuilly în urma unui atac de cord, fără legătură cu noul coronavirus. Era foarte obosit de câteva săptămâni„, a transmis Bernard de Choisy, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, iar reacția celor care l-au cunoscut și apreciat nu a întârziat să apară.

Rămas bun, dragul nostru. Nu te vom uita niciodată”, „Îți mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit”, „Drum lin către stele. Te iubim” sau „Asterix și Obelix ne-au bucurat și o vor face în continuare. Copiii mei îi adoră”, sunt doar câteva dintre comentariile internauților.

Asterix și Obelix, personajele care au devenit adevărate simboluri ale culturii franceze

Născut din imigranți italieni, Albert Uderzo s-a retras din activitate în 2011. Seria Astérix, pe care a creat-o alături de Rene Goscinny, a fost lansată în 1959 în revista franceză Pilote și s-a bucurat de un real succes în întreaga lume.

Cu timpul, războinicul gal din anul 50 Î.e.n  care primește o poțiune magică, dobândind astfel super puteri, a devenit un adevărat simbol al culturii din Hexagon. Alături de bunul său prieten Obelix, cei doi au grijă ca satul lor, singurul care nu s-a predat Imperiului Roman, să fie în siguranță.

Seria Astérix s-a vândut în peste 380 de milioane de exemplare la nivel mondial, fiind tradusă în peste 100 de limbi,  un parc tematic pe această temă fiind deschis în 1989, chiar lângă Paris. Uderzo și Goscinny au scris colaborat până la moartea celui din urmă, în 1977.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×