A fost convocat comandamentul de iarnă! Ce recomandă MAI șoferilor pe timp de ninsoare

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/12/2018, 15:33
A fost convocat comandamentul de iarnă! Ce recomandă MAI  șoferilor pe timp de ninsoare
Șoferii sunt atenționați! Codul portocaliu și galben de viscol și ninsoare va lovi puternic!

Monica Dajbog a anunțat azi comandamentul de iarnă la MAI! Aceasta a avertizat șoferii, turiștii și oamenii din zonele care vor fi afectate de viscol și ninsori.  „Spre dimineață va crește probabilitatea ca ninsoarea să se transforme în lapoviță sau chiar ploaie și să se formeze polei. Vântul se va intensifica, cu rafale ce vor atinge 40…45 km/h. În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării.” 

„Vom avea un nou episod de ninsoare și viscol în Banat, în nordul Munteniei și Carpați. Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol pentru judeul Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara. Cod galben în Arad, Bihor, Vâlcea, Dâmbovița, Bacău, Vrancea și Prahova. În zona montană va fi viscol. Prefecților din județele care sunt în vizor pentru viscol și ninsoare li s-au cerut să fie pregătiți  în spijinul populației”, a declarat Monica Dajbog. 

Atenționare pentru șoferi! Iarna vine cu pași repezi

Comandamentul de iarnă a fost convocat la MAI! Șoferii sunt rugați să conducă prudent și să aibă mașinile echipate pentru perioada ce va urma. „Facem apel conducatorilor auto, sa nu plece la drum daca nu au vehiculele echipate sezonului rece”, a mai declarat Monica Dajbog.

Iarna se anunță foarte grea!
Iarna se anunță foarte grea!

Codul galben și portocaliu de ninsori se extinde în mai bine de jumătate din România.  „În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h”, avertizează Administrația Națională de Meteorologie.

Cum trebuie echipată și verificată o mașină?

  •   verificarea sistemului de degivrare şi climatizare
  • verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă
  • dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului
  • să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire –
  • să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile –
  • să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor
  • în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz
  • în situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune inchiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto trebuie să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×