Viorica Dăncilă a spus în cadrul unei conferințe de presă că ordonanța de urgență anunțată la începutul acestei săptămâni de Eugen Teodorovici prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să mearga la Pilonul I sau III. Explicația e simplă: o persoană să nu își retragă banii, ci să aibă o alternativă.
Vă reamintim că ministrul Finanțelor a afirmat marți seara că până la finalul lui 2018 va fi adoptată o ordonanță de urgență care va cuprinde mai multe măsuri fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru anul viitor.
Viorica Dăncilă a anunțat noi modificări la Pilonul II de pensii
Începând de anul viitor, comisionul de administrare pentru fondurile de pensii Pilon II va fi redus la 1%, de la 2,5%.
„După cum ştiţi este în cadrul acestei ordonanţe şi legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, după cum ştiţi, 2% poate să şi-l retragă, dar părerea noastră şi rămâne să vedem ce s-a întâmplat şi în Consiliul Economic şi Social, este ca aceşti 2% să meargă în Pilonul I sau în Pilonul III de pensii, astfel încât persoana respectivă să nu-şi retragă banii, să îi cheltuie şi să rămână fără protecţie socială, să poată să aibă o alternativă”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul dezbaterii de ieri a moţiunii de cenzură la Parlament, conform Mediafax.
Una dintre cele mai importante măsuri anunțate de Eugen Teodorovici vizează Pilonul II de pensii, care va deveni opțional pentru cei care au cotizat cel puțin cinci ani.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„O persoană, participantă la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.
În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se reține un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active”, se arată în proiectul ordonanței de urgență anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.