Românii au avut parte de o surpriză uriașă din partea aleșilor! Stagiul minim de cotizare a scăzut la 15 ani, conform proiectului noii legi a pensiilor, publicat de Ministerul Muncii. Toate astea după ce până de curând, acesta era de 25 de ani. Guvernul României a adoptat noul proiect al Legii Pensiilor în şedinţa din 10 octombrie.
Toate astea se întâmplă în timp ce vârsta standard de pensionare creşte, din păcate. Pentru bărbați – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011–ianuarie 2015; iar la femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011–ianuarie 2030, se arată pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice.
Care e stagiul minim de cotizare pentru a ieși la pensie
Dacă până în toamna lui 2018, stagiul minim era de 25 de ani, în noul proiect acesta este de 15 ani. Conform sursei citată mai sus, vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
În plus, legea pensiilor 2018 prevede şi posibilitatea cumpărării de vechime, însă doar pentru perioada necontributivă anterioară, fără să se pună în calcul stagiul minim de cotizare de 15 ani. Altfel spus: vechime va putea fi cumpărată pentru oricare 5 ani din perioada necontributivă. Plata pentru vechime se va putea face şi în rate, iar acestea vor fi plătite în maxim un an.
În legătură cu formula de calcul, aceasta va fi alcătuită din numărul total de puncte dobândite care se înmulţesc cu valoarea punctului de referinţă. Având în vedere că punctul de pensie va fi de 1.885 de lei în anul 2021, punctul de referinţă va fi de 75 de lei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Actele necesare înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, după caz:
– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
– carnetul de muncă (original şi copie);
– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
livretul militar (original şi copie);
– diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
– dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
– adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
– adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme).
– procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
– acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, conform sursei ciată mai sus;
– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.