Specialiştii au lucrat în ultimele nouă luni la Biserica Sfântului Mormânt, concentrându-se pe structura de deasupra locului mormântului, numită Edicul.
Structura avea nevoie de consolidare şi de conservare, a declarat Antonia Moropoulou, profesor la Universitatea Naţională Tehnică din Atena. Moropoulou a coordonat lucrările de restaurare.
Existau temeri referitoare la stabilitatea fostului edificiu, care nu mai fusese restaurat de peste 200 de ani. „Dacă nu ar fi avut loc acum această intervenţie, existau riscuri mari să apără prăbuşirea unor elemente. Este o transformare totală a monumentului”, a explicat Bonnie Burnham, un reprezentant al Fondului Mondial pentru Monumente.
Lucrările au început în anul 2016, după ce autorităţile israeliene atrăseseră atenţia că existau anumite probleme de siguranţă la elementul central al Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, un edificiu datând din secolul 12, construit pe o structură din secolul 4.
Lucrările de restaurare au costat 3,3 milioane de euro, fiind suportate în principal de Bisericile Ortodoxă, Armeană şi Catolică.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ceremonia de redeschidere pentru public a Sfântului Mormânt al lui Iisus Hristos este programată miercuri, în prezenţa unui reprezentant al Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, şi a unuia din partea Papei Francisc, şeful Bisericii Catolice.